Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > BScprogramma 

Leiden Observatory

BSc Sterrenkunde in Leiden

Waarom Sterrenkunde?

  Wil je weten waar alle materie vandaan komt, wat zwarte gaten zijn, hoe de Aarde kon ontstaan en waarom sommige mensen denken dat de tijd geen einde en geen begin heeft?

  Dan is er maar n studie die je op weg helpt: Sterrenkunde!

  Je hebt daarbij een goede kennis van natuurkunde en wiskunde nodig. Je ontwikkelt die kennis verder in je studie. Zo leer je om de instrumenten te beheersen waarmee je de kosmos waarneemt en om de waarnemingen met die instrumenten goed te analyseren. Maar ook om de natuurkundige theorie en de sterrenkundige waarneming met elkaar te combineren en om betrouwbare voorspellingen te doen. Dit betekent k dat je met een opleiding Sterrenkunde veel meer kunt doen. Naast het opdoen van vakkennis leer je goed waarnemen, patronen en problemen herkennen, analyseren en problemen oplossen en als je dat leuk vindt, instrumenten bouwen. Geen wonder dat bedrijfsleven en overheid goed opgeleide sterrenkundigen graag zien. Astronomen komen dan ook makkelijk aan een goede baan.

Waarom in Leiden?

  De Leidse Sterrewacht is het grootste en meest veelzijdige sterrenkundig instituut in Nederland, en ook een van de meest vooraanstaande sterrenkunde-instituten van de wereld. Leidse sterrenkundigen vallen herhaaldelijk in de prijzen en vervullen leidende functies op veel plaatsen in de wereld. De bacheloropleiding is een echte Sterrenkunde-opleiding en geen brede Natuurkunde/Sterrenkunde combinatie zoals bij andere universiteiten.

  Zoek je een extra uitdaging?
  Denk dan eens aan een dubbele propedeuse of een dubbele bacheloropleiding, zoals Sterrenkunde en Wiskunde, of Sterrenkunde en Natuurkunde. Het rooster is zo gemaakt dat alle benodigde vakken van beiden studies gevolgd kunnen worden.

  Studentenstad
  Naast hard studeren, is ontspannen ook belangrijk. Dat is precies wat Leiden je biedt: lekker van de zon genieten op een terras, hardlopen langs de singels, doe mee met een leuke verenigingsactiviteit, bezoek het film- en caberetfestival en feest mee op 3 oktober Leids ontzet. Kortom, in Leiden ben je verzekerd van een leuke studententijd!

Hoe ziet het programma er uit?

  De bacheloropleiding Sterrenkunde duurt drie jaar. Elk jaar omvat colleges en cursussen die in totaal meetellen voor 60 studiepunten, waarbij 1 studiepunt staat voor een studie-inspanning van ongeveer 28 uur. Het driejarige programma heeft een duidelijke opbouw:

  Eerste jaar
  In het eerste jaar, de propedeuse, leg je de basis voor de studie. Je begint vooral met wiskunde, natuurkunde en informatica, maar je maakt natuurlijk ook kennis met de sterrenkunde. Zo krijg je de vakken Planetenstelsels, Inleiding Astrofysica en Praktische Sterrenkunde. Daarnaast krijg je ook les in presenteren en verbeter je zo je communicatieve vaardigheden.

  Tweede en derde jaar
  Je krijgt nog meer te leren over sterrenkunde. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met het moderne sterrenkundige onderzoek. In het kader van het sterrenkundig practicum kun je in het tweede jaar mits je studieverloop goed is! zelfs een waarneemreis meemaken naar de professionele Brits-Nederlandse Isaac Newton-telescoop op La Palma (Canarische Eilanden), en daar je eigen waarneemprograma uitvoeren.

  In het derde jaar van de bacheloropleiding kun je zelf een deel van je vakken kiezen. In dit jaar gaat de aandacht hoofdzakelijk naar sterrenkundige vakken met als hoogtepunt het Sterrenkundig bacheloronderzoek. Uniek is dat je hiervoor een eigen werkplek krijgt in het instituut en je deel uitmaakt van een onderzoeksgroep. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om als onderzoeker aan de universiteit verbonden te zijn. Het Sterrenkundig bacheloronderzoek bied je de ideale gelegenheid om je eerste stappen in het wetenschappelijk onderzoek te zetten.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs!

  Er zijn verschillende manieren waarop je kan komen kennismaken. Zo organiseren we Open Dagen, meeloopdagen en het proefstuderen. Alle informatie hierover kan je vinden op de website www.studereninleiden.nl