Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSupernova
NaamGiovanni
Datum2015-11-17 21:11:32
VraagHallo,

Ik doe mijn PWS over het ontstaan van zwarte gaten. (Van supernova tot zwart gat) Het is een erg interessant maar moeilijk onderwerp en ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Mijn deelvragen bestaan vooral uit 'Hoe ontstaan zwarte gaten en supernova's' maar ik weet niet goed hoe en waar ik me kan verdiepen in de stof en of dit wel juiste vragen zijn over dit onderwerp.

Verder kwam mijn docent met een Hertzsprung-Russell-diagram, die erg ingewikkeld is. Wat de vakken betreft wil ik het houden bij Natuurkunde en Scheikunde.

Ik vroeg me dus af of jullie mij misschien een stapje verder kunnen helpen.

Mvg,
Giovanni
AntwoordBeste Giovanni,

Een leuk en interessant onderwerp!
Het ontstaan van een zwart gat zal ik even kort aan je uitleggen:

Zwarte gaten worden gevormd uit sterren die 10x de zonsmassa hebben (of nog zwaarder zijn). Er komt een moment in het leven van zo'n ster dat de kern alleen nog maar bestaat uit ijzer, dit kan niet verder verbrand worden. Op een ster werken globaal gezien 2 krachten. Een kracht die van binnen naar buiten de ster wijst, deze wordt veroorzaakt door de verbranding in de kern. En er is een kracht die van buiten naar binnen wijst, de zwaartekracht. Wanneer er dus geen verbranding meer kan plaats vinden, verdwijnt de eerste kracht en is er alleen de zwaartekracht. Deze zorgt ervoor dat de ster gaat krimpen.

Op een gegeven moment is de temperatuur zo hoog dat de fotonen(lichtdeeltjes) in de ster zoveel energie hebben dat ze ijzer kunnen afbreken wanneer ze er mee botsen. Uit eindelijke worden alle deeltjes door de fotonen kapot geschoten waardoor de kern bestaat uit alleen nog maar protonen, neutronen en elektronen. Wanneer de protonen met elektronen botsen vormen deze samen een neutron. Na een tijdje bestaat de kern dus alleen nog maar uit neutronen. Doordat alle elektronen zijn verdwenen verdwijnt de druk (de elektronen zorgen ervoor dat er een grens is tot waar de ster kan krimpen) Doordat deze druk verdwijnt, krimpt de ster nog verder en dit zorgt uiteindelijk voor een zwart gat. Aan de andere kant zorgt een natuurkundige wet (Pauli exculsion) ervoor dat het invallende materiaal tegen een soort "muur van neutronen" aan botst en heel hard wordt terug gekaatst dit zorgt voor de supernova.

Een Hertzsprung-Russell-diagram is een diagram die in de sterrenkunde veel gebruikt wordt om sterren te classificeren. Hier zie je welke groepen sterren er allemaal zijn: http://www.museumofflight.org/files/HRDiagram.jpg
Links bovenin zitten de echt grote en zware sterren. Deze sterren kunnen in een zwart gat veranderen.

Ik hoop dat dit je weer een stuk op weg gaat helpen.
Laat het me vooral weten als je nog vragen hebt. Je kunt altijd mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Heel veel succes met je profielwerkstuk!

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]