Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpleeftijd/afstand bepaling open cluster
NaamIngeborg
Datum2015-09-09 14:09:09
Vraagl.s,

Wij willen graag weten hoe je de leeftijd en afstand (tot de aarde) van een open cluster kan berekenen/meten. Wij hebben een telescoop ter beschikking.

Het gaat over het open dubbele cluster in Perseus.

Mvg,

Amber en Ingeborg
AntwoordBeste Amber en Ingeborg,

Dit is een heel leuk idee! Het is alleen wel een beetje lastig. Eerst zou ik graag willen weten wat voor telescoop jullie ter beschikking hebben, want je hebt voor dit onderzoek best wel veel data nodig en dit soort data wordt meestal verkregen van de echte grote telescopen op bijvoorbeeld La Palma.

De leeftijd van een open cluster is te bepalen door naar het Hertzprung-Russel diagram te kijken van zo'n cluster. Je zou dit eventueel op internet kunnen opzoeken. (scholar.google.com zoek op de naam van jullie cluster en je kunt daar papers zien van mensen die onderzoek hebben gedaan naar deze cluster. Hier is zo'n diagram te vinden.)
Het turn off point, het punt waarbij de sterren van de hoofdreeks af bewegen, is heel specifiek voor de leeftijd van de cluster. Dit komt doordat alle sterren in de cluster op hetzelfde moment gevormd zijn. Hier zie je een voorbeeld van hou de leeftijd is t.o.v. het turn off point: https://www.e-education.psu.edu/astro801/content/l7_p6.html

De afstand tot deze cluster is te bepalen door gebruik te maken van de schijnbare en de absolute magnitude. Deze magnitudes zijn ook in de papers te vinden. De magnitude geeft aan hoe helder een ster in een bepaalde kleur is. De schijnbare magnitude is de helderheid gezien vanaf Aarde.
De formule die hierbij hoort is:
M - m = 5 - 5 log(d)
Hierbij is M de absolute magnitude, m de schijnbare magnitude en d de afstand in parsec(afstands eenheid die in de sterrenkunde veel wordt gebruikt). Dit is om te rekenen zodat je d kunt uitrekenen en je kunt parsec omrekenen naar meters.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.
Laat het me vooral weten als je vragen hebt.

Heel veel succes met jullie opdracht.

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde


[Terug]