Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpWitte gaten
NaamRaphael
Datum2015-08-24 19:08:11
VraagGeachte meneer/mevrouw,

Aangezien ik zit nu in de zesde klas moet ik dit jaar mijn profielwerkstuk maken.
Ik ben al lange tijd ge´nteresseerd in astronomie.
Ik had al een aantal jaar dan ook het idee kernfusie als onderwerp te nemen voor mijn profielwerkstuk.
Maar toen mijn natuurkundeleraar dit me afraadde omdat het te theoretisch was en het hierdoor niet mogelijk was practica bij te maken trok ik me terug en zat ik zonder onderwerp.
Ik ben namelijk erg ge´nteresseerd in theoretische onderwerpen en ik kreeg het gevoel dat, toen mij werd verteld dat je practica voor je profielwerkstuk moet doen, ik dus eigenlijk een opdracht moest maken dat mij niet erg interessant leek.
Totdat ik zag dat het mogelijk was om theoretische, astronomische onderwerpen te kiezen voor je profielwerkstuk en daar alsnog praktische opdrachten bij te maken.
Ik kwam op het idee om mijn profielwerkstuk over zwarte gaten te maken aangezien ik die altijd interessant gevonden heb.
Vooral toen ik relativiteitsleer vorig jaar met natuurkunde kreeg vond ik dit onderwerp interessant.
Ik heb vernomen dat hier praktische opdrachten voor zijn.
Maar graag wil ik nog een stapje verder gaan dan zwarte gaten.
Om namelijk toch nog een puur theoretisch onderwerp te behandelen in mijn profielwerkstuk dacht ik eraan om in mijn werkstuk een overstap van zwarte gaten naar witten gaten te maken.
Graag wil ik van u weten of dit laatste een goed idee is en of hier eventueel ook praktische opdrachten bij te maken zijn.
Ik hoor graag van u.

Met hartelijke groet,
Raphael van Laak
AntwoordBeste Raphael,

Ik merk inderdaad aan je vraag dat je heel ge´nteresseerd bent in de sterrenkunde, heel leuk! Ook begrijp ik dat je al best ver bent qua natuurkunde kennis, wat alleen maar heel handig is voor je profielwerkstuk.

Zwarte gaten zijn altijd een heel leuk onderwerp om onderzoek naar te doen, juist omdat er nog zoveel onduidelijk over is. We hebben hier inderdaad een opdracht voor maar die sluit misschien niet helemaal aan bij hoe jij dit onderwerp wilt benaderen. Ik zal hem je toch opsturen, zodat je zelf kunt zien of je er iets aan hebt.

Verder is er wel degelijk een practicum te maken over kernfusie. Toen ik zelf mijn profielwerkstuk deed heb ik het gedaan over hoelang de Zon nog te gaan heeft. Dit bestaat grotendeels uit rekenen met kernfusie. Als je dit interessant lijkt dan kan ik je daar meer over vertellen.

Verder zijn witte gaten zeker boeiend, maar misschien nog iets te theoretisch. Ik zelf heb over dit onderwerp niet zoveel kennis en ik weet dat er in dit gebied nog veel speculaties zijn of deze witte gaten bestaan en wat het zijn. Mocht je het over zwarte gaten willen doen dan kun je witte gaten zeker noemen in je verslag, maar een echte opdracht hierover heb ik helaas niet. Mocht je er toch mee verder willen kan ik voor je rondvragen of iemand je hier eventueel bij kan helpen.
Laat het me dus vooral weten als je nog hulp nodig hebt of vragen hebt.

Heel veel succes met je profielwerkstuk!

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]