Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpNiets
NaamAtike Saglam
Datum2015-08-18 12:08:01
VraagBeste Universiteit Leiden,

Wij doen ons profielwerkstuk over het niets, dus we willen verschillende onderwerpen onderzoeken. Zoals zwarte gaten. Ik heb eerder gelezen dat u opdrachten heeft voor leerlingen met deze onderwerpen. Zou u ons die opdrachten ook kunnen sturen? En ik had nog een vraag, want ons onderwerp is dus ''niets'' maar wij weten zelf niet welke onderwerpen meer zouden passen hierbij. We hebben wel zwarte gaten en we willen ook mensen onderzoeken wat zij zelf erover denken, maar we dachten dat we nog een deel missen aan dit onderwerp. Misschien dat u ons zou kunnen helpen?

Met vriendelijke groeten,

Atike, Pleun en Yasmine
AntwoordBeste Atike, Pleun en Yasmine,

Dit is een heel goed bedacht onderwerp en ook zeker iets wat in de sterrenkunde van toepassing is. Er is in het heelal namelijk meer 'niets' dan iets.
Ten eerste zal ik jullie deze opdracht opsturen.
Ten tweede, wat mij gelijk te binnen schoot was donkere materie. Dit is een element in het heelal waar op dit moment veel onderzoek naar gedaan wordt. Het probleem is dan ook gelijk dat we niet zoveel weten van deze materie, we weten dat het een massa heeft maar we kunnen het bijvoorbeeld niet zien. Je zou wel het onderzoek na kunnen doen van hoe we weten dat het er is, ook al kunnen we het niet zien.
Ik zou aanraden om eerst over dit onderwerp je zelf even in te lezen door het op internet op te zoeken en daarna te kijken of jullie dit geschikt vinden voor jullie profielwerkstuk.
Iets anders waar jullie eventueel onderzoek naar kunnen doen is de verhouding iets en niets in het heelal. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar een bepaalt volume te kijken en dan te berekenen hoeveel iets dit volume beslaat en hoeveel lege ruimte hier in zit. Het iets waar ik het hier over heb zijn: gassen, sterren, planeten, sterrenstelsels enz.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en ik wens jullie heel veel succes met jullie profielwerkstuk. Mochten jullie nog vragen hebben, zet deze dan vooral op dit forum of stuur een mailtje naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]