Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSupernova
NaamLars Betting
Datum2015-08-09 18:08:19
VraagHallo,

Wij wilden graag ons Pws houden over supernova's. Nou hebben wij erg veel moeite met het bedenken van een onderzoeksvraag. Ook weten wij niet waar we moeten beginnen. Kunt u ons de volgende informatie geven?

*Ene Simone heeft een aanvraag ingediend om een opdracht te krijgen die met supernova's te maken heeft. Zou u deze ook naar ons kunnen sturen?

*Zou u ons kunnen helpen met het vinden van een sterrenwacht waar we ook echt kunnen kijken naar de sterren via een telescoop? Ik woon in Marknesse (8316RD)

*Zou u ons kunnen helpen met het bedenken van een onderzoeksvraag die betrekking heeft tot het onderwerp 'supernova's'

Alvast heel erg bedankt voor de moeite!

Lars Betting
AntwoordBeste Lars,

Supernova's zijn zeker een leuk onderwerp voor een profielwerkstuk!

1. Ik zal deze opdracht naar jullie toe sturen. Het is een opdracht die eerstejaars sterrenkundige moeten maken, dus het kan soms een beetje moeilijk zijn. Deze opdracht gaat echter niet alleen over supernova's, het gaat vooral over de uitdijing van het heelal.

2. Het ziet er naar uit dat de dichtstbijzijnde sterrenwachten bij jullie in de buurt die in Almere en in in Hellendoorn zijn. Natuurlijk zou je altijd nog naar de Oude Sterrenwacht in Leiden kunnen komen. Er is vast te regelen dat je daar onder begeleiding mag waarnemen.

3. Met behulp van de opdracht die ik je zal sturen kun je al heel ver komen in het bedenken van een onderwerp. Je zou bijvoorbeeld iets kunnen doen met de verschillende soorten supernova's. Wat misschien ook leuk is is om te kijken naar een ster en te berekenen of deze ster een als een supernova zal eindigen.

Ik hoop je zo voldoende geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben stel die dan gerust op dit forum of stuur ze naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,
Esmee Stoop
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]