Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpAdvies Computermodel Zonnestelsel PWS
NaamFinn en Merel
Datum2015-06-09 13:06:18
VraagBeste medewerkers van de Universiteit Leiden,


Wij zijn Finn ten Hove en Merel Schumacher en wij zitten op dit moment in de 5e klas van het VWO. Inmiddels zijn wij bezig met de benodigde voorbereidingen te treffen voor het zogenoemde profielwerkstuk (PWS). Als onderwerp hebben wij natuurkunde gekozen en hieronder volgt wat wij in gedachten hadden:


Wij willen graag een computer model maken van een zonnestelsel waarbij wij de formules van planeten, zonnen en andere ruimte objecten kunnen toepassen om zo onderzoek te doen naar hun onderlinge invloed. Hierbij is het de bedoeling dat wij zelf formules en objecten kunnen toevoegen, zodat wij kunnen kijken hoe het zonnestelsel zich aanpast. Hierdoor kunnen wij het dan zo moeilijk maken als wij willen. Wij zijn bekend met het programma Coach, maar dit biedt ons echter niet de benodigde mogelijkheden om hier 2D/3D modellen van te maken en om een animatie/simulatie te starten. Nu hebben wij al even op het internet gekeken naar mogelijke programma's, maar hier kwam niets uit wat wij tot onze beschikkingen zouden kunnen hebben. Wij hebben dan ook nu de vraag of de Universiteit Leiden gebruik maakt van een programma wat aan de bovenstaande criteria voldoet. Als dit het geval is, zou de Universiteit Leiden ons dan wat informatie kunnen verlenen betreft dit programma en hoe wij dit als 5 VWO leerlingen kunnen verkrijgen en gebruiken. Wij hebben op school alleen ''normale'' computer beschikbaar.


Alvast hartelijk dank en wij hopen snel iets te horen.


Met vriendelijke groeten,

Finn ten Hove en Merel Schumacher

CLV VeenendaalAntwoordBeste Finn en Merel,

Bedankt voor jullie vraag!
Wij werken hier eigenlijk niet met dergelijke voorgeschreven software, maar meer met programmeertalen zoals Python, IDL en C, waarin je eigenlijk zelf alles "from a scratch" moet programmeren. Ik weet dus eerlijk gezegd niet van een dergelijk programma af waarmee je gemakkelijk het zonnestelsel zou kunnen simuleren. Ik zal even voor jullie navragen of iemand zoiets weet, dan kom ik erop terug!

[Terug]