Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS sterrenkunde
NaamJelmer te West
Datum2015-06-01 09:06:59
VraagHallo meneer/mevrouw,
Ik ga mijn proefielwerkstuk houden over een onderwerp binnen de sterrenkunde. Ik heb al een aantal onderwerpen in mijn hoofd, mede dankzij deze forum, waar ik nu al erg veel aan heb gehad. Zo las ik dat er veel (praktische) opdrachten beschikbaar zijn over zwarte gaten en exoplaneten. Ik ben hier erg benieuwd naar en zou ze graag bekijken. De andere onderwerpen die ik in mijn hoofd had zijn: 'het ontstaan van planeten', 'het uitdijen van het heelal' en 'bewoonbare planeten (natuurlijk een sterke link met exoplaneten'. mogelijk kunt u me bij deze onderwerpen ook verder helpen? Zo kan ik zelf bekijken welke opdracht of welk onderwerp mij het interessantst en natuurlijk het leukst lijkt.
Alvast bedankt,
Jelmer te West, Atheneum College Hageveld
(5vwo)
AntwoordBeste Jelmer,

Leuk dat je je profielwerkstuk over sterrenkunde gaat doen!
We hebben over zwarte gaten en exoplaneten allebei een opdracht beschikbaar. Ik zal deze naar je toesturen zodat je ze kan bekijken.
Wat bedoel je precies met "verder helpen" met de andere onderwerpen?
Over de uitdijing van het heelal hebben we ook een opdracht, die zal ik je ook toesturen. Wat betreft de andere twee: het ontstaan van planeten is ingewikkeld en we weten vooralsnog niet hoe dat gaat. Als je daar een werkstuk over zou willen doen, zou het voornamelijk een theoretisch werkstuk worden over de huidige kennis en het huidige onderzoek. Over bewoonbare planeten zou je kunnen opschrijven wat precies de eisen zouden zijn om voor ons, als mensen, op een exoplaneet te kunnen wonen (ik neem aan dat je dat bedoelt met bewoonbaar?). Ik weet alleen niet of je daar een heel werkstuk over kan volschrijven, dus misschien kun je het combineren.

Heb je hier iets aan?

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]