Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpOntstaan planeten
NaamNynke Schakenraad
Datum2015-05-14 12:05:59
VraagBeste meneer/mevrouw,

Ik houd mijn profielwerkstuk over het ontstaan van planeten, ik ga hier vooral kijken naar de processen die hier plaatsvinden. Ik vroeg me af of het mogelijk is om hiervan een model te maken. Weet u misschien hoe ik dit kan doen?

Bij voorbaat dank,
Nynke Schakenraad
AntwoordBeste Nynke,

Bedankt voor je vraag en excuses voor mijn late reactie (tentamens tentamens, dit forum was me even ontschoten). Goed dat je zelf al een leuk en interessant onderwerp hebt bedacht om je profielwerkstuk over te schrijven!
Het probleem is dat het ontstaan van planeten iets heel ingewikkeld is. Het is een van de dingen waar op dit moment veel onderzoek naar wordt gedaan binnen de sterrenkunde. Een model hiervan maken is iets dat we nog lang niet kunnen! Dit is dus helaas iets te ambitieus voor een profielwerkstuk.
Wat je wel zou kunnen doen is een theoretisch profielwerkstuk schrijven over wat we al wel weten over het ontstaan van planeten, welk onderzoek er momenteel gaande is en wat we in de nabije toekomst denken te ontdekken.
Ik begrijp het goed als je ook graag een praktisch deel wil doen - dat is tenslotte heel leuk, maar dat blijkt met veel sterrenkunde-onderwerpen vaak lastig.
Ik denk dat het het beste is als je eerst goed gaat nadenken over wat je precies wil gaan doen en wat haalbaar is, dan kan ik je daarna helpen met het bedenken van iets praktisch.
Een alternatief zou eventueel 'exoplaneten' kunnen zijn, daar hebben we wel en opdracht over en dat onderwerp is denk ik iets toegankelijker.

Ik hoop dat je hier iets van hebt en hoor graag van je!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]