Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpringen van Saturnus
NaamTom
Datum2014-10-18 20:10:11
VraagBeste

Ik ben Tom en zit in mijn laatste jaar secundair onderwijs wetenschappen wiskunde.
Ik moet een eindwerk maken in verband met fysica en ik heb gekozen sterrenkunde.

Ik wil mijn eindwerk maken over de ringen van Saturnus. Maar ik zit een beetje vast met een vraag die mijn leerkracht heeft gesteld en waarop ik een antwoord moet geven.

Vraag:'link nu de positie van de scheidingen in de ring en de positie van de manen van Saturnus aan de hand van de corresponderende omlooptijden (3de wet van Kepler)'

Kan u mij verder helpen?

Met vriendelijke groet, Tom
AntwoordBeste Tom,

Bedankt voor je vraag! Ik zal proberen een antwoord te geven, maar bedenk wel dat ik niet precies weet wat de context is of wat je leraar bedoelt - misschien is het een goed idee om hem zelf nog eens te vragen of je op het goede spoor zit.

De derde wet van Kepler (zie ook de wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Kepler's_laws_of_planetary_motion#Third_law) linkt de omlooptijd van in jouw geval een maan aan de halve lange as (als je de baan als een cirkel benadert dan is dit gewoon de afstand tussen de maan en Jupiter). De formule is: P^2/a^3 = C, wat betekent dat de ratio omlooptijd in het kwadraat gedeeld door de halve lange as/afstand tot de derde macht constant is.
In jouw geval vermoed ik dat je iets weet over de omlooptijden van de manen/ringen en dat je, door te gebruiken dat de ratio P^2/a^3 constant is, de bijbehorende halve lange assen (dus posities) kunt uitrekenen en met elkaar kunt vergelijken.

Ik weet niet in hoeverre dit nieuw voor je is of dat je misschien ergens anders vast zit, maar ik hoop dat je er iets aan hebt.

Mocht je er nog steeds niet uitkomen of nog meer vragen hebben, dan kun je mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]