Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpProfielwerkstuk over de toekomst van de ringen van saturnus
NaamJoris Dalderup
Datum2014-09-28 15:09:11
VraagBeste ambasster,

Ik ben Joris Dalderup en ik zit in klas 6 op het gymnasium. Op het moment ben ik bezig met het maken van een profielwerkstuk over de toekomst van de ringen van saturnus. Ik loop op een bepaald punt vast en zoek jullie hulp.
De doelstelling van mijn profielwerkstuk is om de invloeden op de ringen van saturnus te beschrijven. Vervolgens wil ik door middel van simulaties bekijken hoe de situatie op bepaalde momenten in de toekomst is, bijvoorbeeld in de jaren 3015, 4015 en 5015.

Het beschijven van de invloeden lukt mij nog wel, maar bij het simuleren loop ik vast.

Waar ik tegen aanloop is dat ik geen goed programma kan vinden om de ringen over lange tijd te simuleren. Omdat ik dacht dat het schrijven van een hele engine om simulaties mee te doen te veel tijd kost heb ik al een aantal opties geprobeerd (zoals Space Engine). Alleen omdat deze niet open-source zijn vind ik het moeilijk om ze precies te laten doen wat ik nodig heb. Ik kan daarom niet alle invloeden simuleren.

Ik kan me voorstellen dat jullie ook vergelijkbare simulaties uitvoeren. Misschien willen jullie meedenken met het oplossen van dit probleem. Weten/gebruiken jullie een programma dat een oplossing kan zijn?

Met vriendelijke groet,
Joris Dalderup
AntwoordBeste Joris,

Bedankt voor je vraag. Het klinkt als een interessant profielwerkstuk wat je gaat maken, maar het klinkt ook behoorlijk ingewikkeld.
Wij simuleren hier inderdaad weleens dingen, wij gebruiken over het algemeen de programmeertaal Python. Dat is open source, maar hiermee kun je echt alleen programmeren "from a scratch", het is dus niet zo dat je alleen bepaalde dingen hoeft in te vullen ofzo. Wellicht dat je bepaalde handige packages kan vinden, maar dan nog zal het niet gemakkelijk zijn.

Als ik heel eerlijk ben, vraag ik me een klein beetje af of dit niet erg hooggegegrepen is voor een profielwerkstuk.
Ik weet wel een aantal mensen hier die erg veel bezig zijn met het maken van dergelijke n-body simulaties, ik zal je vraag eens aan hen voorleggen. Je hoort dan snel van me!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]