Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpDoppler / roodverschuivingen
NaamS.Dijk
Datum2009-04-17 17:04:43
VraagGeachte heer mevrouw,

ik ben van plan mijn profielwerkstuk te houden over het Doppler-effect en dan vooral toegepast bij de astronomie, en dus roodverschuivingen en het telescoop lens effect.
Ik was benieuwd of er een praktisch deel hiervoor te verzinnen was, voor zover ik weet niet maar bij een eerder gestelde vraag zag ik dat u iemand informatie over een praktische opdracht hebt toegestuurd, en ik vroeg me af of u mij misschien ook kunt helpen.

ik hoop spoedig van u te horen,
met vriendelijke groet,
S.Dijk
AntwoordHallo S. Dijk,

Heel leuk dat je je profielwerkstuk over het Doppler-effect wilt houden. Dit is een mooi onderwerp voor een sterrenkundig profielwerkstuk: roodverschuiving wordt namelijk heel veel gebruikt in huidig astronomisch onderzoek. Zo is er een nieuwe Nederlandse radiotelescoop Lofar (LOw Frequency ARray) genaamd, die o.a. bij grote roodverschuiving gaat meten. Wellicht vind je het leuk om daar iets meer over te lezen:

http://www.lofar.nl/
http://www.lofar.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/LOFAR#Science_case

Aangezien de Sterrenwacht Leiden nauw verbonden is met Lofar, zal ik eens kijken of er een goede praktische opdracht t.a.v. Lofar te realiseren is. Ik laat je (via de email) weten of het lukt. Mocht je vragen hebben, mail me dan gerust (ambasster@science.leidenuniv.nl).

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]