Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpBaanresonantie
NaamWiam
Datum2014-09-17 21:09:48
VraagHallo,

Dit jaar zit ik in 6 VWO en heb ervoor gekozen om mijn PWS te doen voor het vak sterrenkunde. Het lijkt mij erg interessant om voor mijn profielwerkstuk iets te doen met de baanresonantie (‘precession-orbit resonance’) van de dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon.
Nu vroeg ik me af of het realistisch is om iets met dit onderwerp te doen (hoeft niet met de baanresonantie te maken te hebben), en indien dit een mogelijk onderwerp is, zou er dan ook een practicum mogelijk zijn met betrekking tot dit onderwerp? Ik zou namelijk erg graag een practicum willen uitvoeren voor mijn profielwerkstuk.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Wiam Bouisaghouane
AntwoordBeste Wiam,

Hartelijk bedankt voor je vraag, wat goed dat je al zo'n concreet onderwerp hebt bedacht. Na even snel googlen zie ik dat er inderdaad baanresonantie plaatsvindt tussen Pluto en Neptunus. Ik ben eerlijk gezegt niet heel erg bekend met het verschijnsel, maar op het eerste gezicht denk ik dat je hier best een profielwerkstuk over kan schrijven. Je zou kunnen kijken wat de gevolgen zijn van baanresonantie en wat het doet met een systeem: het kan een systeem sterker maken maar ook juist heel onstabiel maken. Een practicum zou misschien kunnen zijn dat je van beide situaties de wiskunde uitwerkt, zodat je kan laten zien waar de gevolgen vandaan komen. Misschien zou je ook andere voorbeelden uit het zonnestelsel kunnen noemen. Ik heb twee artikelen gevonden over dit onderwerp: http://arxiv.org/pdf/astro-ph/9504036v1.pdf en http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1976ARA%26A..14..215P/0000245.000.html (bij de eerste is de volgorde van de pagina's een beetje raar, ik weet niet waarom...). Wellicht heb je hier iets aan, al weet ik niet hoe goed ze te lezen zijn.

Heb je hier iets aan?

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]