Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpDe zon
NaamFemke Rijpkema
Datum2014-09-03 15:09:04
VraagHallo,

Ik ben Femke en zit in 5havo. Ik ga mijn profiel werkstuk doen over de zon. Ik heb al een hoofdvraag en verschillende deelvragen gemaakt en ik vroeg mij dan ook af of er een praktisch onderzoek bestaat die u mij misschien zou kunnen toe sturen..

Mijn onderwerpen zijn:

- Wanneer de zon voor goed zal stoppen met schijnen.
- De straling die de zon uitstraalt.
- Wat er gebeurt als het zonlicht de dampkring binnen komt.
- Hoe oud een zonnestraal is die vandaag op je huid komt.

Hebben jullie voor 1 van deze 4 onderwerpen een onderzoek? Ik hoop snel van u te horen!

Vriendelijke groeten,

Femke Rijpkema
AntwoordBeste Femke,

Bedankt voor je berichtje. We hebben niet zomaar een praktische opdracht over de zon klaarliggen, maar ik zou wel met je mee kunnen denken wat je precies kan gaan doen.
Je eerste deelvraag is heel interessant. Hier zou je je kunnen gaan verdiepen in sterevolutie, en hoe de zon vanaf de dag van vandaag zal veranderen, tot hij stopt met schijnen. Dit gaat in een aantal fasen, waarbij een hoop verschillende berekeningen horen. Een practicum zou dan betekenen dat je je in deze berekeningen gaat verdiepen. Als je dit wil gaan doen, kunnen we later wel kijken hoe we dat precies gaan aanpakken.
De tweede en de derde vraag zou je denk ik vrij gemakkelijk kunnen combineren. Je kunt je dan bijvoorbeeld afvragen welke verschillende vormen van straling de zon uitzendt of waarom de lucht blauw is bijvoorbeeld. Ook hier is denk ik genoeg over te schrijven, maar ook dit zal vooral neerkomen op een literatuuronderzoek met berekeningen. Een echt practicum in het lab is denk ik lastig te bedenken bij dit onderwerp.
De laatste vraag is iets te gemakkelijk om veel over te zeggen - het licht van de zon doet er ongeveer 8 minuten over om de aarde te bereiken (de afstand aarde-zon delen door de lichtsnelheid).
Probeer te bedenken in welke richting je precies wil gaan met je werkstuk, dan kunnen we samen nadenken over de praktische invulling. Stuur even een mailtje naar ambasster@science.leidenuniv.nl als je eruit bent!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]