Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSterontwikkeling
NaamGijs Steggink
Datum2014-09-03 10:09:28
VraagHallo,

Ik zit dit jaar in 6 VWO en moet daarom uiteraard een profielwerkstuk maken.
Mijn onderwerp naar keuze is de ontwikkeling van sterren en een onderdeel van het profielwerkstuk is een praktische opdracht. Dus ik vroeg me af of u een opdracht heeft over dit onderwerp. Aangezien ik het liefst een aantal kleine practica wil doen naar verschillende fasen van de sterren vroeg ik me af of u me een beetje op weg kon helpen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

met vriendelijke groet,

Gijs Steggink
AntwoordBeste Gijs,

Hartelijk bedankt voor je berichtje. Leuk dat je al zo'n concreet idee hebt over wat je wil doen! Wij hebben zo niet even een opdracht klaarliggen over dit onderwerp. Een practicum zal denk ik vooral neerkomen op het doen van berekeningen - door welke fasen gaan sterren met verschillende massa's? Waarschijnlijk (ik weet niet hoeveel vooronderzoek je al hebt gedaan) wil je dan gaan kijken naar de verschillende paden die een ster kan nemen in het Hertzsprung-Russeldiagram (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Hertzsprung-Russel_StarData.png).
Er zijn denk ik twee dingen die ik voor je kan doen: ik had twee jaar terug een meisje langs dat haar profielwerkstuk deed over de evolutie van de zon (en daar uiteindelijk een heel goed cijfer voor had), ik zou eens aan haar kunnen vragen wat ze precies heeft gedaan, misschien heeft ze tips voor je. Het gaat dan alleen wel om een ster met een bepaalde massa.
De andere optie: in het tweede jaar wordt hier een vak Sterren gegeven dat precies gaat over dit onderwerp. Ik zou eens aan de docent/assistenten kunnen vragen of een van hen een idee voor je heeft.

Heb je hier iets aan?
Laat me weten via ambasster@science.leidenuniv.nl wat ik voor je kan betekenen.

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]