Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpde diverentiele draaiing van de zon
NaamMyrthe
Datum2014-08-19 17:08:48
VraagTijdens het verzamelen van informatie over de zon las ik in een Engelse bron dat als de zonnecyclus dichterbij een zonnemaximum komt, de zon sneller gaat roteren.

Kunt u mij vertellen wat ongeveer het verschil in snelheid is van de rotatie van de zon tussen een zonnemaximum en minimum? Zodat ik daar met mijn resultaten rekening mee kan houden.

ik hoop dat u mij kunt helpen.
alvast bedankt
AntwoordBeste Myrthe,

Allereerst excuses voor de late reactie. Ik ben zelf absoluut geen expert in de zonnecyclus of rotatie van sterren en zou dit zelf dus ook op moeten zoeken. Ik kan je dus alleen aanraden om gewoon lekker op zoek te gaan in internetbronnen en boeken; ik kan je verder nog aanraden om inderdaad verder te zoeken naar Engelse bronnen, aangezien artikelen nou eenmaal voornamelijk in het Engels worden geschreven. Als je nou geen waarde kan vinden, zoek dan de gemiddelde rotatiesnelheid van de zon op (bijvoorbeeld op de Evenaar) en neem aan dat de verandering een klein percentage daarvan is, dat is geen onredelijke aanname. Dan kan je in ieder geval een rekenvoorbeeld geven.

De beste informatie staat altijd in wetenschappelijke artikelen (daarmee bedoel ik dus echt artikelen die door en voor wetenschappers zijn, niet een artikel zoals je bijv. in de Quest vindt), maar artikelen zijn ook het lastigst om informatie uit te halen als je daar nog niet zoveel ervaring mee hebt. Mocht je tijdens je zoektocht een wetenschappelijk artikel tegenkomen dat er wel interessant uitziet: kijk dan vooral in de conclusie en het abstract (een soort mini-samenvatting van het gehele onderzoek in het artikel). Daar heb je de grootste kans om resultaten te vinden die wellicht interessant zijn.

Hopelijk kan je daar wat mee, succes,
Leandra

[Terug]