Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpzwart gat
NaamNatalie
Datum2014-07-26 23:07:54
VraagHallo,

Ik heb een vraag over hoe ik de aantrekkingskracht van een zwart gat zou kunnen berekenen?

Ik zou heel graag een keer langs willen komen om een kijkje met een telescoop te nemen, is dit mogelijk?

Met vriendelijke groet,

Natalie
AntwoordBeste Natalie,

Dank voor je vragen en excuses voor het late antwoord: ik zal alles in een enkel bericht beantwoorden.

- Ten eerste: het Melkwegcentrum is heel ver weg van ons (je moet je bijvoorbeeld bedenken: met het blote oog zie je maar een heel klein percentage van de sterren in ons Melkwegstelsel) en je kan je voorstellen dat het moeilijker is om waarnemingen te doen IN de schijf van de Melkweg dan BUITEN de schijf van de Melkweg. Het is alsof je het midden van een halfdoorzichtig bord waar probeert te nemen vanaf de zijkant. Kortom: als je over zwarte gaten wil leren zal hier langskomen voor waarnemingen niets toevoegen, omdat die waarnemingen veel betere telescopen vereisen dan dat we hier in Leiden hebben.
- Wat betreft de aantrekkingskracht van een zwart gat: dit is precies het zelfde als in het geval van alle andere objecten met massa, de zwaartekracht.
- Over je hoofdvragen: eigenlijk vind ik ze allebei niet zo geschikt, ze zijn erg specifiek. Ik denk dat je beter een meer algemene hoofdvraag kan verzinnen. Verzin bijvoorbeeld een hoofdvraag waarbij je genoemde onderwerpen als deelvragen kunnen dienen.
- Ik zal je de opdracht over zwarte gaten toesturen.

Succes,
Leandra

[Terug]