Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpProfielwerkstuk zwarte gaten
NaamNiels van Erp
Datum2014-07-01 10:07:17
VraagHallo,
Ik en wat klasgenoten willen graag ons profielwerkstuk doen over zwarte gaten en dingen die daarover te onderzoeken zijn. Graag willen we ook dingen kunnen bepalen of demonstreren met een proefopstelling.
Ook vroegen we ons af of "Wat is een zwart gat precies?" een goede hoofdvraag is voor ons onderzoek (deelvragen kunnen we genoeg bedenken.)

Alvast bedankt!
Groeten
AntwoordBeste Niels,

Allereerst excuses voor de late reactie.

Begrijp ik goed dat jullie graag de opdracht die wij hebben liggen over zwarte gaten toegestuurd willen krijgen? Dat kan, laat maar weten of jullie dit inderdaad willen. Je moet wel bedenken dat deze opdracht data-analyse betreft, wat meestal is hoe sterrenkunde gaat. Je kan niet gemakkelijk een experiment opstellen zoals in de natuurkunde, omdat je, als ik even dit onderwerp als voorbeeld neem, je natuurlijk geen zwart gat kan maken in je klaslokaal. Als jullie dus echt een proefopstelling willen maken, zal 'dingen bepalen' daarmee dus niet echt gaan, maar er zijn wel opstellingen te bedenken die een zwart gat, of zwaartekracht uberhaupt, helpen visualiseren. Ik denk dat jullie voldoende capabel zijn om wat dit betreft zelf wat rond te surfen voor inspiratie op het internet ;)

Dan jullie onderzoeksvragen: het belangrijkste van een hoofdvraag is dat het al je deelvragen overkoepelt en voldoende specifiek (in de zin van beschrijvend) is: het moet precies zeggen waar je onderzoek over gaat en mag eventueel absoluut een compleet saaie titel zijn (veel wetenschappelijke artikelen hebben namelijk ook een onwijs saaie, maar wel beschrijvende titel). Goed om te horen dat jullie genoeg deelvragen hebben, want dan heb je in ieder geval genoeg plekken waar je kan beginnen en zal je uiteindelijk wel voldoende (diepgaand) materiaal hebben om een mooi verslag te maken. Let er wel op dat je verslag een mooi geheel wordt en niet bestaat uit allemaal losse stukjes bestaat.

Succes en groeten,
Leandra[Terug]