Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpbotsingen tussen sterrenstelsels
NaamKimberley De Zutter
Datum2009-03-24 01:03:23
VraagBeste,

Vroeger waren er meer botsingen tussen sterrenstelsels dan nu. Als ik hier een verklaring voor zoek dan vind ik meestal dit antwoord (kort gezegd): Dit zou komen door de uitbreiding van het heelal.

Zijn er dan ook nog andere verklaringen voor dit fenomeen?

Mvg,

Kimberley
AntwoordHallo Kimberley,

Wat goed dat je met zulke pittige vragen bezig bent! Ik heb het voor je nagevraagd bij een van de professoren van de Sterrenwacht en de verklaring is als volgt:

De ontwikkeling van sterrenstelsels is een proces waarbij in de loop der tijd het volgende is gebeurd: kleine sterrenstelsels groeien, o.a. door te botsen met andere (kleine) sterrenstelsels en samen te smelten tot grotere sterrenstelsels. Je kunt je op die manier wel voorstellen dat als de sterrenstelsels zo botsen en samensmelten, dat er telkens minder sterrenstelsels over blijven. Er is daarom ook minder kans op een botsing tussen twee sterrenstelsels als er simpelweg minder sterrenstelsels zijn en daarom waren er vroeger meer botsingen dan nu.

Dan is er nog een reden: sterrenstelsels "wonen" in clusters bij elkaar. Ze maken ieder in een elliptische baan om een brandpunt (een soort centraal gelegen massamiddelpunt). Wellicht ken je de tweede wet van Kepler (de perkenwet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetten_van_Kepler#Tweede_wet) die zegt dat een object in gelijke tijd gelijke perken (oppervlakken) aflegt. Dat betekent dat een object, bijvoorbeeld een sterrenstelsel, heel snel door het perihelium (punt op de ellipsbaan dat het dichtst bij het brandpunt ligt) beweegt en heel langzaam door het aphelium (punt op de ellipsbaan dat het dichtst bij het brandpunt ligt). Dit betekent dus dat een sterrenstelsel zich het grootste gedeelte van zijn tijd rondom het aphelium bevindt, dus ver weg van het centrum. Dit geldt zo voor alle sterrenstelsels: ze bevinden zich dus het grootste deel van de tijd ver weg van elkaar, waardoor de botsingskansen afnemen.

Ik hoop dat dit een beetje antwoord geeft op je vraag. Mocht je nog meer vragen hebben, dan kun je mij altijd emailen op het volgende emailadres: ambasster@science.leidenuniv.nl .

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]