Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpHigh Altitude Balloon
NaamJonan Raaijmakers
Datum2014-02-24 14:02:36
VraagVoor ons PWS willen wij een High-Altitude Balloon maken en die laten filmen en hoogte,temperatuur(en misschien luchtdruk) op laten nemen. Alleen vinden we het moeilijk om een hele goede hoofdvraag hierbij te verzinnen.

We hadden dit zelf bedacht:

Wat is de verhouding tussen luchtdruk en temperatuur in de Stratosfeer en heeft de temperatuur/luchtdruk of andere Stratosferische omstandigheden invloed op aarde?

Misschien kunnen jullie ons een beetje helpen?
AntwoordBeste Jonan,

Excuses voor de late reactie, ik hoop dat jullie nog wat aan mijn suggesties hebben.

Allereerst: hip als jullie het materiaal hebben om een goede waarneemballon te maken.

Wat betreft jullie onderzoeksvraag: ik denk dat het eerste deel in de goede richting zit. Er mist wel iets in de formulering: 'Wat is de verhouding tussen luchtdruk en temperatuur in de stratosfeer als functie van hoogte' zou bijvoorbeeld al wat preciezer zijn (de stratosfeer is immers best een dikke laag- waarom zou je aannemen dat er éen waarde voor druk/temperatuur is?). Je kan je verder afvragen wat je kan afleiden naar aanleiding van je data. Kan je bijvoorbeeld je temperatuur-/drukdata gebruiken om meer af te leiden met behulp van de ideale gaswet? Waarom wel/niet?
Iets wat ik zelf altijd wel interessant vind aan de atmosfeer is het temperatuurverloop (zoek maar eens wat plaatjes op) als functie van hoogte- het gaat heen en weer. Kan je een deel van een dergelijke grafiek reproduceren met jullie metingen? Weten jullie iets wat het 'gekke' verloop mogelijk zou kunnen verklaren?

Dat zijn dus allerlei deelvragen die in mij opkomen als ik het eerste deel van jullie bedachte vraag en over jullie project lees (op zich kan je ook best op basis van deelvragen die je interessant vindt een overkoepelende hoofdvraag verzinnen).

Wat betreft het tweede deel van jullie vraag snap ik niet helemaal welke kant jullie op willen. Aan de ene kant is de situatie in de stratosfeer een soort evenwichtssituatie, dus wat dat betreft hebben alle delen van de atmosfeer invloed op andere delen van de atmosfeer. Aan wat voor mogelijke invloeden op de Aarde (jullie bedoelen dan de situatie aan het Aardoppervlak, denk ik?) denken jullie momenteel zelf?

Als ik nog verder kan meedenken, hoor ik dat graag; mail mij dan op ambasster@science.leidenuniv.nl

Succes,
Leandra

[Terug]