Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpDonkere materie
NaamKoen van Boxel
Datum2014-02-17 14:02:19
VraagBeste,

Mij leek het een leuk idee om mijn PWS te verbinden aan de geheimzinnige donkere materie die voor de afgeplatte spiraalvormige vormen van hemellichamen zorgen en tevens al het licht absorberen. Zou het mogelijk zijn hier een practicum over te doen of kan ik beter een meetinstrument gaan ontwerpen waarmee je het percentage lichtterugkaatsing kan bepalen?

Alvast bedankt voor de moeite!

Met vriendelijke groet,
Koen van Boxel
AntwoordBeste Koen,

Donkere materie is inderdaad erg interessant, maar ik geloof dat je wat zaken door elkaar haalt. Donkere materie is inderdaad erg belangrijk voor de formatie van structuur in ons heelal (zoals sterrenstelsels). Waar je op doelt met 'al het licht absorberen' is een black body/zwarte straler, wat heel iets anders is. Een eigenschap van donkere materie is juist dat het geen interactie heeft met licht.

De invloed van donkere materie op de formatie van sterrenstelsels lijkt me wat te moeilijk om naar te gaan kijken. Ik heb ook niet een practicum over donkere materie klaarliggen. Wat je zou kunnen doen, is rekenen aan rotatiecurves van sterrenstelsels (zie bijv.: http://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_rotation_curve). Het is namelijk zo dat de massaverdeling in sterrenstelsels die we zien niet verklaart hoe objecten in dat sterrenstelsel bewegen- er moet, aangenomen dat de wetten van Newton en Kepler kloppen, massa zijn die we niet zien. Je zou bijvoorbeeld kunnen berekenen wat voor een massa-verdeling er wl nodig is om de waarnemingen te kunnen verklaren.

Als je echt een meting wil doen kan ik je voor donkere materie niet een voorstel doen. Voor blackbodies eventueel wel, maar daar gaat je interesse geloof ik niet naar uit.

Ik hoor het wel als je nog vragen hebt!

In ieder geval succes,
Groeten,
Leandra[Terug]