Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPlaneet banen
NaamEgbert
Datum2014-02-12 15:02:15
VraagHallo,
Voor mijn profielwerkstuk wilde ik misschien kijken naar de banen die planeten om de zon maken. Mijn idee was om op verschillende tijdstippen de plaats van planeten te bepalen. Daarna was het plan om deze banen wiskundig te bepalen. Dan konden de waargenomen en berekende banen vergeleken worden. Voor het waarnemen kom ik echt op een probleem. Ik weet niet of het handig is om zelf een telescoop te maken die deze waarnemingen ook echt zou kunnen doen. Ook als ik misschien een bestaande telescoop zou kunnen bezoeken om die te gebruiken, heb ik meerde meetmomenten nodig. Ik weet niet of het mogelijk is om dan meerdere keren bij een sterrenwacht langs te gaan om waarnemingen te doen.
Alvast bedankt
AntwoordBeste Egbert,

Bedankt voor je vraag. Je hebt een erg ambitieus plan voor ogen.

Allereerst is een telescoop bouwen al best een groot project an sich.

In principe is het prima mogelijk om planeten waar te nemen met de apparatuur die we hier hebben. Het probleem is echter dat het om de haverklap bewolkt is en in de praktijk het lastig is om waarnemingsbezoeken goed te timen. Wellicht valt er dus iets te regelen (ik heb wat collega's gevraagd wat hun mening is- moet nog antwoord krijgen), maar ik vermoed dat als je hier metingen komt doen het maar gaat lukken om hoogstens enkele metingen te krijgen (waardoor het lastig wordt iets over de baan te zeggen).

Het volgende punt is dat de planeetbanen gezien van Aarde niet triviaal zijn. We zitten immers middenin het systeem. Die vertaalslag is ook al een boel werk.

Kortom: ik vind je enthousiasme heel leuk, maar ik denk wel dat het belangrijk is om op een bepaald aspect te gaan focussen. Ik heb een paar voorstellen:
- Ik heb hier een drietal opdrachten liggen die gaan over objecten in een baan rond een ander object waar je wat berekeningen aan kan doen: (1) de sterren dichtbij het zwarte gat in ons melkwegcentrum of (2) een binair stersysteem (3) een exoplaneet. Ik kan ze allemaal opsturen als je ze wil bekijken;
- Je kunt zelf een telescoop bouwen en afhankelijk van hoe snel/makkelijk dat gaat t.z.t. een onderzoeksplan verzinnen om daarmee te gaan uitvoeren;
- Ik kijk met mijn collega's of je toch langs kunt komen (dan ga je met hen aan de slag) voor een onderzoek waar minder waarnemingen voor nodig zijn;
- We kunnen op zoek gaan naar een (gesimuleerde) dataset van locaties van planeten zoals geobserveerd vanaf de Aarde en dan kan je je richten op het wiskundige aspect. Dit zal dus niet makkelijk zijn.

Laat maar weten wat je van mijn suggesties vindt.

Groeten en succes,
Leandra

[Terug]