Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpStraling mars
NaamRuben sommer
Datum2013-11-25 15:11:15
VraagHallo,

Ik doe mijn profielwerkstuk over mars en de mogelijkheid om daar als mens te gaan wonen. Nu wilden wij berekenen wat de stralingsintensiteit is op mars om te kijken wat een ruimtepak moet kunnen tegenhouden, maar wij weten niet hoe.
We zijn van de tu/e de volgende link tegen gekomen maar weten niet of dit bruikbaar is met een gammaconstante en bronactiviteit:
http://w3.tue.nl/fileadmin/sbd/Documenten/Basiscursus/DOS/00-8385-II_DICT_Stralingsveldsterkte_van_Radioactieve_Bronnen.pdf

We hopen dat jullie ons verder kunnen helpen.

AntwoordBeste Ruben,

Het klinkt alsof je eerst wat dingen voor jezelf op een rijtje moet zetten. De belangrijkste vraag is: aan wat voor soorten straling wordt een astronaut op het oppervlak van Mars überhaupt blootgesteld en van welke bronnen zijn deze soorten straling afkomstig? Welke soorten straling zijn gevaarlijk voor de mens?

Of je de 'formule met gammaconstante en bronactiviteit' kan gebruiken hangt samen met wat ik hierboven schreef, deze formule geldt specifiek voor straling afkomstig van radio-actieve materialen.

Wat in ieder geval nuttige informatie is uit je bron is de kwadratenwet. Deze is relevant voor elke soort straling, want het geeft de relatie tussen de intrinsieke lichtkracht van een bron en de lichtkracht die je ontvangt op een bepaalde afstand. Ik kan je dan ook vooral aanraden deze vergelijking zelf af te leiden en toe te passen in je onderzoek.

Tot zover mijn bijdrage. Mocht je nog vragen hebben, mail gerust naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Succes en groeten,
Leandra

[Terug]