Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS Sterevolutie
NaamBauke
Datum2013-10-29 11:10:22
VraagWij maken dit schooljaar een profielwerkstuk (PWS) over Sterevolutie. Hierbij willen we de algemene sterevolutie van onze eigen zon bespreken als basis. Daarnaast willen wij diep(er) ingaan op het einde van de levenscyclus van de zwaardere sterren dan onze eigen zon. Echter lopen wij tegen een probleem aan. Wij kunnen namelijk geen interessant en diepgaand practicum bedenken. We zouden graag een practicum op de universiteit willen uitvoeren wat beter aansluit op ons onderwerp en ons meer het idee geeft dat we ook praktisch met sterren bezig zijn. Onze vraag is of de universiteit ons hierbij kan en zou willen helpen met wellicht enige begeleiding bij dit practicum.

Bij voorbaat bedankt.

Bauke, Freerk & Yinchen
AntwoordBeste Bauke, Freek en Yinchen,

Sterevolutie is zeker een interessant onderwerp :) Een practicum daarbij verzinnen is inderdaad niet zo makkelijk. Als je écht de diepte in wil moet je met een aantal gekoppelde vergelijkingen gaan werken die feitelijk het evenwicht van een ster beschrijven en dat is met de hand erg lastig. Daarom doen sterrenkundigen in zo een geval simulaties, oftewel de computer vergelijkingen meegeven en dan kijken wat eruit komt. Het interpreteren van wat uit zo'n simulatie komt is echter nog best wel pittig en sterevolutiesimulaties is iets wat wij pas in de masterfase doen.
Wel is er het afgelopen jaar iemand langsgekomen die wat hulp heeft gekregen met vergelijkingen opstellen over de ontwikkeling van de zon. Dit betrof dan niet die set moeilijke evenwichtsvergelijking die ik hierboven beschreef, maar eenvoudigere vergelijkingen die meer een grof beeld geven wat wat er zoal gebeurt tijdens de ontwikkeling van zo'n ster. Mogelijk is het leuk voor jullie om iets dergelijks te doen, maar dan voor massieve sterren. Ik zou echter even moeten kijken of er iemand is die tijd heeft om bij zoiets te helpen en/of er wellicht al geschikte opgaven beschikbaar zijn o.i.d.

Oftewel: ik kan nog niks beloven, maar ik zal navraag voor jullie doen!

Overigens hebben we wel standaard een practicum liggen over de ontwikkeling van planetaire nevels, maar dit betreft juist de eindfase van een níet-massieve ster.

Groeten,
Leandra[Terug]