Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS: Leven op andere planeten
NaamLevi Winkelman en Jim van der Laan
Datum2013-09-13 13:09:39
VraagHallo,

Wij zijn Levi Winkelman en Jim van der Laan en wij zitten op het Bertrand Russell College in Krommenie in 5 HAVO.

Wij zouden het leuk vinden om ons werkstuk over leven op andere planeten, manen (of sterren?) te doen. Hierbij hebben we al een tijdje nagedacht en we zijn van plan om naar de omstandigheden van planeten etc. te kijken en dan te kijken of er leven mogelijk is.

Hierbij hebben wij ook nog een practicum nodig, waar we wel al over na hebben gedacht, maar nog niet echt zijn uitgekomen. Ook hopen we nog meer te leren over het 'buitenaardse leven'.

Alvast bedankt en we hopen op een reactie.

Met vriendelijke groet,

Levi Winkelman en Jim van der Laan
AntwoordBeste Levi en Jim,

Dat is een erg interessant onderwerp. Als ik jullie was zou ik je inderdaad niet richten op leven óp sterren, want dan wordt jullie profielwerkstuk wel erg kort.

Een practicum verzinnen om 'te leren over buitenaards leven' is niet zo makkelijk. Wel zouden jullie een literatuuronderzoek kunnen doen naar wat je bijvoorbeeld zoal kan leren over planeetatmosferen, een belangrijke factor in of leven mogelijk is op een planeet. Een praktisch deel wat ik jullie kan aanbieden is dan nog wat algemener: ik heb namelijk een opdracht liggen over hoe je exoplaneten überhaupt kan ontdekken, waarbij je ook met data kan werken.

Laat maar weten of jullie dat interessant vinden, dan mail ik jullie de opdracht toe. Schroom ook niet om verder nog vragen te stellen.

Succes en groeten,
Leandra

[Terug]