Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSterren omvang
NaamKim
Datum2013-09-08 21:09:26
VraagHallo,

Ik heb er voor gekozen mijn profielwerkstuk over sterren te houden, met als hoofdvraag: Wat bepaalt de omvang van een ster?

Het probleem is alleen dat ik nergens een direct antwoord van vinden op deze vraag. Ik heb met behulp van een artikel over het ontstaan van een ster en een artikel over bruine dwergen een hypothese opgesteld, ik kan alleen niet met zekerheid zeggen dat dit waar is en ik zou toch wel graag zeker willen weten wat de rede is.

Daarom is mijn vraag of u het antwoord weet. Een andere vraag is of u misschien iemand weet met wie ik een afspraak zou kunnen maken voor een interview?

Alvast bedankt!

Kim
AntwoordBeste Kim,

De vraag die je stelt is dan ook niet heel simpel. Grofweg is een ster het resultaat van een balans tussen een aantal factoren. Kan je bijvoorbeeld twee factoren bedenken die elkaar continu tegenwerken en compenseren in een ster?

In detail is het nog best een lastige vraag. Het komt er op neer dat de verschillende karakteristieken van een ster (zoals temperatuur of grootte) samenhangen via een aantal onlosmakelijk verbonden formules.

Kom je hiermee al een beetje verder in je onderzoek? Over een eventueel interview kan je verder nog contact met me opnemen via ambasster@science.leidenuniv.nl.

Succes en groeten,
Leandra

[Terug]