Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpprofielwerkstuk sterrenkunde
NaamNathalie en DaniŽlle
Datum2013-08-31 14:08:56
VraagWij zitten in de 6e klas van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Wij zouden graag ons profielwerkstuk willen houden over Sterrenkunde. Wij weten nog niet exact wat voor een onderwerp we willen kiezen, maar we zitten te denken in de richting van zwarte gaten of dubbelsterren. Het is bij ons op school de bedoeling dat we ons profielwerstuk voor de herfstvakantie af hebben, omdat in november de presentaties zijn. Is er een mogelijkheid om bij jullie experimenten te doen op korte termijn die met een van deze onderwerpen te maken hebben? Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Nathalie Cornelissen en DaniŽlle van Dorth

AntwoordBeste Nathalie en DaniŽlle,

Bedankt voor jullie berichtje, leuk dat jullie je profielwerkstuk over sterrenkunde gaan doen! Misschien is het handig om eerst een beetje toe te lichten want 'experimenteren' inhoudt bij sterrenkunde. Ik heb namelijk het gevoel dat jullie een beetje denken richting natuur- of scheikunde-experimenten zoals je die van school gewend bent. Experimenteren bij sterrenkunde is eigenlijk heel anders, omdat hetgeen je wil meten heel ver weg is en je dus eigenlijk weinig met je handen kunt doen. Je bent daarom vooral bezig met observeren en het verwerken van data: achter de computer zitten dus. Zowel over zwarte gaten als over dubbelsterren hebben wij practica, welke dus inhouden dat je aan de slag gaat met de data die je krijgt. Als jullie dit leuk lijkt en als jullie je keuze hebben gemaakt, zou ik jullie een van deze opdrachten kunnen toesturen. Laat het vooral even weten! Wij zijn ook te bereiken via ambasster@science.leidenuniv.nl.

Als jullie interesse hebben in de opleiding Sterrenkunde, is er op zaterdag 19 oktober een algemene open dag waar wij te vinden zijn en op vrijdag 22 november een open dag op locatie, waar je nog meer gedetailleerde informatie kunt krijgen. Jullie kunnen eventueel ook een meeloopdag bij ons komen doen. Kom vooral langs als je interesse hebt!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]