Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpHoofdvraag pws + praktische opdracht
NaamJosine Meijer
Datum2013-08-26 13:08:22
VraagWij zitten in 6VWO van Bonhoeffer College Enschede en willen graag ons profielwerkstuk houden over buitenaards leven. We hebben al wel een aantal deelvragen bedacht, zoals:
- Welke factoren zorgen ervoor dat een planeet leefbaar is?
- Hoe kan leven ontstaan?
- Wat is er nodig voor 'ingewikkelde' levensvormen om tot ontwikkeling te komen? (Dus: welke factoren zorgen ervoor dat een eencellig organisme zich ontwikkeld tot een meercellig organisme?)
- Hoe worden exoplaneten gevonden?
(- Evt: Hoe zou buitenaards leven er dan uitzien? (speculatie))
Maar een hoofdvraag formuleren vinden we nog wel lastig. Hebben jullie misschien advies?

Ook zouden we graag de praktische opdracht over exoplaneten willen ontvangen.

Met vriendelijke groeten,
Josine Meijer, Danique Sessink en Demi Zhang
AntwoordBeste Josine, Danique en Demi,

Bedankt voor jullie berichtje. Fijn dat jullie zelf al zo goed nagedacht hebben over wat jullie precies met jullie profielwerkstuk willen doen! Als ik zo kijk, is jullie deelvraag 'Hoe kan leven ontstaan?' de meest algemene. Ik denk dat het helemaal niet zo gek is om dat als overkoepelende vraag te nemen. Als je zoiets doet als: 'Hoe ontstaat (ingewikkeld) leven?' zou je bijvoorbeeld kunnen opbouwen van het vinden van exoplaneten naar de leefomstandigheden op die exoplaneten naar het echte ontstaan van leven etc. Daar zou je dan eventueel nog een leuke ondertitel bij kunnen verzinnen. Misschien kun je 'ingewikkeld' er zelfs helemaal uit laten, want ik denk dat de nadruk van jullie werkstuk zal gaan liggen op de exoplaneten en het ontstaan van het allereerste leven, als jullie uitbreiden naar ingewikkeld leven en hoe dat leven er dan uit zou kunnen komen te zien, is dat denk ik meer bijzaak.

Hebben jullie hier iets aan? Ik zal jullie in ieder geval de opdracht over exoplaneten toesturen, als jullie meer vragen hebben dan hoor ik het wel!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]