Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpProfielwerkstuk
NaamAdair Sanchez
Datum2013-08-19 03:08:58
VraagHallo,

Ik wilde weten of een havo 5 leerling ook gebruik kan maken van deze profielwerkstukken onderwerpen. Ik zou graag mijn profielwerkstuk over een sterrenkundige onderwerp doen maar over een onderwerp dat niet te ver gevorderd is.Ik zou graar willen vragen voor een paar onderwerpen die niet te moeilijk zijn. Alvast heel bedankt!
AntwoordHoi Adair,

Bedankt voor je berichtje. Als je graag je profielwerkstuk over sterrenkunde wil doen, mag je in principe best gebruikmaken van onze opdrachten. Een onderwerp dat 'niet te ver gevorderd is', wordt denk ik wel moeilijk. Onze opdrachten zijn in principe bedoeld voor 5/6 VWO - ze zijn vaak gebaseerd op stof voor eerstejaars sterrenkundestudenten en die is nu eenmaal niet gemakkelijk. Voorbeelden van onderwerpen die mensen vaak kiezen zijn exoplaneten, zwarte gaten of de uitdijing van het heelal, maar dingen die we ook standaard hebben zijn dubbelsterren, de expansie van planetaire nevels en het berekenen van afstanden. De opdracht over afstanden is iets praktischer en misschien wel te doen. De opdracht over exoplaneten is geschreven door een aantal van mijn voorgangers en daarom misschien ook iets beter te doen. De opdracht over zwarte gaten zou je ook kunnen doen zonder de moeilijke wiskunde, maar het blijft een opdracht voor eerstejaars en is dus pittig. Voor de rest geldt hetzelfde. Misschien zou je het kunnen proberen en iets meer samenwerken met je docent, of het samen doen met iemand anders, zodat je iets meer tijd hebt om eraan te besteden. Misschien is het sowieso handig om met je docent te overleggen wat een goed idee is.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag! We zijn ook per mail bereikbaar (misschien is dat handiger voor vervolgvragen) via ambasster@science.leidenuniv.nl

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]