Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS
NaamDenise&Yasmine
Datum2012-10-09 11:10:15
Vraaghallo,

Wij gaan ons profielwerkstuk doen over sterrenkunde en zitten nog erg te twijfelen tussen zwarte gaten en de uitdijing van het heelal. Wij zoeken iets wat niet al te moeilijk is.
Kunt u ons hier misschien mee helpen? want beide onderwerpen zijn erg breed en wij moeten er een onderdeel uit halen.
Wij zoeken ook nog een bijpassende opdracht hiervoor.
AntwoordBeste Denise & Yasmine,

Wat leuk dat jullie je profielwerkstuk over sterrenkunde willen doen!
Beide onderwerpen zijn erg interessant en we hebben van beide onderwerpen een opdracht klaarliggen, dus dat maakt de keuze niet echt makkelijker. Ook zijn beide opdrachten universitaire opdrachten, dus allebei best pittig.
In de opdracht over het zwarte gat bereken je de massa van het zwarte gat in het midden van de Melkweg. In de opdracht over de uitdijing van het heelal berekend je de Hubbleconstante, die een maat is voor de snelheid waarmee het heelal uitdijt. Je stelt daarna vast of er sprake is van een vertraagde, een versnelde of een constante uitdijing. Je voorspelt dus eigenlijk de toekomst van het heelal.
Zoals je hoort, zijn het allebei heel interessante opdrachten. Qua niveau denk ik dat ze niet heel erg verschillen, dus jullie zullen toch moeten kiezen welke jullie leuker lijkt. Als jullie me dat kunnen doorgeven, dan zal ik je de betreffende opdracht toesturen.

Ik hoor het wel!

Met vriendelijke groet,

Nikki Zabel
Studentambassadeur Sterrenkunde

[Terug]