Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpeinde heel en galactische botsingen
Naamvan Winsberghe
Datum2008-10-22 17:10:45
VraagBeste,

Bij het bestuderen van teksten over de ruimte, stuitte ik op teksten die ik niet onmiddellijk begreep. Een zoektocht op het internet maakte mij niet veel wijzer. Hopelijk kunt u mij helpen met deze moeilijke materie.

Vraag 1
Eerst ging men ervan uit dat er voor de Grote Oerknal een singulariteit was.
Maar om aan deze singulariteit te ontsnappen oppert men een cyclisch komen en gaan van de ruimte. Het heelal begint steeds opnieuw, zonder te 'weten' wat het al eerder beleefd heeft. Dit is dankzij de luskwantumzwaartekracht. Maar waarom is er in dit laatste geval geen sprake meer van singulariteit? Dat begrijp ik niet volledig.

Vraag 2
Waarom deden zich in de jonge kosmos meer galactische botsingen (botsingen tussen sterrenstelsels) voor dan nu?


Alvast bedankt voor uw hulp!
Natascha van Winsberghe (een verwarde student)
AntwoordBeste Natascha,

Om te beginnen: mijn complimenten dat je met zulke moeilijke stof bezig bent! Het is inderdaad een heel mooi en mysterieus onderwerp dat erg tot de verbeelding spreekt. Je hebt mij ook nieuwsgierig gemaakt met deze goede vragen.

Ik zal op de Leidse Sterrenwacht voor je kijken naar goede literatuur over dit onderwerp en tevens de professoren raadplegen. Ik raad je voor nu aan eens te kijken op de volgende drie website's:

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/060629a.html

http://en.wikipedia.org/wiki/General_relativity#cite_ref-143

http://www.sciam.com/article.cfm?id=the-universes-invisible-hand
De evolutie van sterrenstelsels wordt enorm beïnvloed door galactische interacties en botsingen. En inderdaad deden zich vooral in het jonge heelal veel “fusies” van sterrenstelsels voor. Het bovenstaande uitgebreide artikel gaat daar dieper op in.

Ik zal je dus binnenkort meer informatie over dit boeiende onderwerp sturen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd een email sturen.

Veel succes!

Groetjes,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]