Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpZwarte gaten
NaamRichard Kunst
Datum2012-09-06 10:09:59
VraagHallo,

Ik wil doe dit jaar mijn pws over zwarte gaten, alleen ik heb geen idee waar ik mee moet beginnen. Heeft iemand een idee?

Ik hoor graag spoedig van u,

Richard
AntwoordBeste Richard,

Stap één is je in te lezen over het onderwerp. Aan de hand daarvan kan je onderzoeksvragen op gaan stellen. Deelvragen die je daarbij moet gaan stellen zijn: wat zijn zwarte gaten; hoe onstaan zwarte gaten; wat zijn eigenschappen van zwarte gaten? Ook kan je je afvragen waar je zwarte gaten überhaupt kan vinden.

Ik zal je een praktische opdracht sturen over zwarte gaten die we klaar hebben liggen. Die gaat over het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. De onderzoeksvraag die daarbij wordt onderzocht is in feite "Hoe kunnen we aan de hand van de beweging van sterren rondom het zwarte gat de massa hiervan bepalen?". Deze zal ik je in ieder geval toesturen. Als je deze opdracht niet wil doen kan je dat in ieder geval als leesmateriaal gebruiken. Verder kan je je om te beginnen bijvoorbeeld inlezen op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat
of de Engelse variant (is uiteraard meer op te vinden). Een essentieel concept is de waarnemingshorizon/de schwarzschild radius. De schwarzschildradius van een object (dit kan een ster zijn, maar kan je net zo goed bepalen voor de Aarde) zegt namelijk hoe je van een object een zwart gat kan 'maken'.

Succes, ik stuur je de opdracht toe en als je meer vragen hebt zal ik je via dat mailadres verder helpen.

Groeten,
Leandra

[Terug]