Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS Relativiteitstheorie/Tijdreizen
NaamMax en Coen
Datum2012-08-28 16:08:21
VraagHallo,

Wij willen ons profielwerkstuk graag doen over de relativiteitstheorie van Einstein. Onze hoofdvraag komt in de buurt van: "Is het mogelijk om door de tijd te reizen?" Ons antwoord hierop willen we dan gaan onderbouwen met behulp van de relativiteitstheorie. Echter moeten wij ook een praktisch deel vervullen. Hebben jullie een aansluitende praktische opdracht?

Bij voorbaat dank,
Coen Roorda & Max van den Oetelaar
AntwoordBeste Max en Coen,

Hierover heb ik niet een aansluitende opdracht klaarliggen. Ik zou jullie wel willen aanraden om na te denken over een bredere vraag. Bijvoorbeeld: "Wat zijn de gevolgen van het feit dat tijd relatief is?" En van de punten die in de relativiteitstheorie worden gemaakt is namelijk dat het tijdverloop verschilt per waarnemer: tijd is niet meer absoluut. Voordat je kan gaan praten over tijdreizen is het handig om dus eerst maar eens te kijken wat tijd precies is.

Voor het praktische onderdeel zouden jullie wellicht berekeningen kunnen doen aan een aantal 'paradoxen' (maar ik kan uiteraard niet bepalen of dat voldoet als praktisch onderdeel voor jullie werkstuk): lees bijvoorbeeld maar eens over de tweelingparadox of de trein-en-tunnel-paradox.

Succes, als jullie nog vragen hebben, hoor ik dat graag! Die mogen jullie dan mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Groeten,
Leandra

[Terug]