Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpZwarte gaten & Stephen Hawking
NaamMarco Kuijpers
Datum2008-09-20 14:09:06
VraagBeste meneer/mevrouw,

Voor ons profielwerkstuk hebben wij het onderwerp zwarte gaten gekozen en dan met name de theorie rondom Hawkingstraling.
Nu willen wij graag weten of u deskundigen of sterrenwachten kunt aanraden, bij wie wij meer informatie hierover kunnen vinden.

Daarnaast willen wij graag een experiment doen, met betrekking tot zwarte gaten. Heeft u nog andere experimenten dan het berekenen van de massa van een zwart gat?

Alvast bedankt!
Marco & Reinder
AntwoordBeste Marco & Reinder,

Wat leuk dat jullie een profielwerkstuk wilt maken over zwarte gaten! Dat is namelijk een interessant onderwerp, want niemand heeft ooit een zwart gat kunnen waarnemen (een zwart gat laat namelijk geen licht ontsnappen). Dat maakt zwarte gaten zo mysterieus en speciaal!

Momenteel heb ik geen andere praktische opdrachten over zwarte gaten dan het berekenen van de massa van een zwart gat. (Dat overigens een heel mooie opdracht is, omdat het je veel inzicht geeft over het doen van sterrenkundig onderzoek!) Als jullie het leuk en interessant vindt om deze opdracht over zwart gaten te maken, dan kan ik die, plus ander aanvullend materiaal naar jullie toesturen. In ieder geval zal ik nog op zoek gaan naar eventuele andere praktische opdrachten rondom zwarte gaten. Ook zal ik aan een aantal deskundigen van de Leidse Sterrenwacht vragen of zij goede informatie over Hawkingstraling beschikbaar hebben.

Als voorbereiding is het handig om alvast het een en ander over zwarte gaten te lezen, opdat je een goede basis aan kennis hebt en dat je alvast kunt kijken wat je precies wilt vertellen over zwarte gaten. Handige site's hiervoor zijn de volgende:

http://hubblesite.org/explore_astronomy/black_holes/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole

Mochten jullie nog vragen hebben, dan kunnen jullie me altijd een email sturen.

Veel succes!

Groetjes,

Tjibaria Pijloo

[Terug]