Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpPWS Sterrenkunde
NaamJoep
Datum2012-06-19 15:06:32
VraagIk zit met een probleem. Ik wil namelijk graag mijn profielwerkstuk doen over sterrenkunde. Het onderwerp is mij nog niet helemaal duidelijk maar ik zit wel te denken aan leefbare planeten. Alleen word er door mijn leraar gezegd dat ik dit eigenlijk niet kan doen omdat je daar bijna geen experimenten voor kan doen. Ik ben daarom nog niet echt verder gegaan in het bedenken van mijn exacte onderwerp. Kunnen jullie mij helpen met het verzinnen van experimenten voor bijvoorbeeld het onderwerp leefbare planeten of donkere materie. Dit zijn de onderwerpen die mij het meeste boeien in sterrenkunde.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
AntwoordBeste Joep,

In welke zin moet je een experiment uitvoeren (zelf data vergaren, data gebruiken die al bestaan, slechts een experiment ontwerpen zonder deze echt uit te voeren)?
Wat ik je zou kunnen aanbieden is een praktische opdracht over exoplaneten met data. Deze zal ik zodadelijk in ieder geval opsturen. Deze betreft het (opnieuw) ontdekken van een exoplaneet. Wat je zou kunnen doen, als je vooral ge´nteresseerd bent in earth-like(==leefbaar?) planeten zou je de detectiemethode van deze exoplaneet kunnen vergelijken met andere detectiemethodes (want: wat voor soort planeten kan je er eigenlijk mee vinden?).

Als deze opdracht je niet aanspreekt of niet voldoende aansluit bij wat je moet doen, kan ik eventueel nog met je meedenken over iets anders.

Groeten,
Leandra

[Terug]