Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpsupernova
NaamDavy Koot
Datum2012-04-20 12:04:07
VraagBeste meneer/mevrouw

Ik ben voor ANW een werkstuk aan het maken over hoe een supernova ontstaat? Kunt u mij misschien een paar bronnen geven die ik kan gebruiken om mijn vraag te beantwoorden.
AntwoordBeste Davy,

Het klinkt waarschijnlijk heel suf, maar ik denk dat je met Wikipedia een heel eind komt, omdat deze site toch vaak een redelijk volledig overzicht geeft. Ik raad aan om zoveel mogelijk Engelse sites te gebruiken, omdat er in het Engels nou eenmaal meer te vinden is. Op Wikipedia worden onderwerpen aangehaald zoals ontaarding van elektronen (of electron degeneracy in het Engels), wat een belangrijk begrip is, maar erg moeilijk om volledig uit te leggen (hier heb je eigenlijk kwantummechanica voor nodig, een universitair vak). Concepten die misschien makkelijker te begrijpen zijn is de schillenstructuur, of onion skin structure/model in Engels. Probeer daar eens op te zoeken of op 'shell burning'. Deze begrippen zeggen iets over hoe de ster aan het eind van zijn leven uit schillen komt te bestaan en potentieel toewerkt naar een supernova (of een andere eindfase).

Het allerbelangrijkste is in ieder geval: een ster gaat het grootste deel van zijn leven een stabiele fase door. Het moment dat hij dit door zijn standaard kernfusiepraktijken niet meer kan behouden, wordt de ster instabiel en gebeuren er allerlei interessante dingen (met bijvoorbeeld een supernova als resultaat). Zoek eens op basis van termen als 'stellar evolution' en 'hoofdreeks'/'main sequence'.

Deze site ziet er trouwens wel leuk uit: http://www.hacastronomy.com/sn/intro_to_sn.htm

Succes, als je nog vragen hebt, mail deze vooral naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Groeten,
Leandra

[Terug]