Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpOnderwerp sterrenkunde
NaamAnna
Datum2012-03-25 19:03:33
VraagDag,

Ik wil samen met een vriendin mijn profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp doen. Onze natuurkundeleraar stelde roodverschuivingen voor als onderwerp en ben ik me nu in gaan verdiepen, maar ik vind het zelf veel te veel natuurkunde. Mijn leraar zei dat het het enige onderwerp was waarbij je een practicum kan uitvoeren. Ik vroeg me af of jullie andere sterrenkundige onderwerpen weten die minder gericht zijn op alleen natuurkunde, maar die je wel kunt onderzoeken. Kun je bijvoorbeeld de uitdijing van het heelal onderzoeken? Of de evolutie van het heelal. Ik lees hier al over zwarte gaten, zouden jullie mij een mogelijk practicum over zwarte gaten kunnen sturen?

Ik hoor graag van jullie, want we moeten aanstaande vrijdag al een hoofdvraag en deelvragen hebben.

Anna
AntwoordBeste Anna,

Wat leuk dat je je profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp wilt maken.
Aangezien sterrenkunde de 'natuurkunde van het heelal' is, hebben alle praktische opdrachten die wij hebben te maken met natuurkunde.

Wij hebben inderdaad een opdracht dat gaat over het meten van de uitdijing van het heelal en bij die opdracht komt er ook een techniek naar voren waarbij je zult werken met roodverschuivingen. Dat lijkt me een passende opdracht voor jullie. Ik zal het jullie toesturen. Ook zal ik jullie de zwarte gaten opdracht toesturen, opdat jullie het kunnen vergelijken en wellicht voor die opdracht kunnen kiezen.

Ik wens jullie veel plezier met de opdrachten toe en mochten jullie nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl .

Groetjes,

Tjibaria Pijloo

[Terug]