Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpWaarnemingen met een zelf te bouwen telescoop
NaamBenjamin en Simon
Datum2012-01-14 17:01:20
VraagHallo!

Wij zitten in 5 vwo en willen als praktisch onderdeel van ons pws over telescopen en heelalwaarnemingen, zelf een (Newtoniaanse) telescoop bouwen om daar waarnemingen mee te doen.
Onze vraag: welke waarnemingen zouden wij met een dergelijke telescoop kunnen doen en leveren deze waarnemingen voldoende stof op voor een pws-waardig onderzoek?

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groeten,

Benjamin Schoemaker en Simon de Regt
AntwoordBeste Benjamin en Simon,

De waarnemingen die je kan doen met een spiegeltelescoop hangen af van de grootte van de spiegel. Je hebt namelijk te maken met diffractie: in plaats van dat je een ster als een puntje kan afbeelden, wordt dit een soort ringenpatroontje, een interferentiepatroon. Je puntbron (ster) krijgt dus wanneer je hem afbeeldt opeens een eindige afmeting (een stip i.p.v. een punt). Het gevolg hiervan is dat je zaken die te dicht bij elkaar staan (zoals twee sterren) niet meer kan onderscheiden omdat ze te dicht bij elkaar staan en de stippen overlappen. De grootte van deze stip is afhankelijk van de diameter van je spiegel. Verder is de vergroting van je systeem afhankelijk van de focal lengths.
Aan de hand van de telescoop die je bouwt kan je bepalen wat een geschikt object zou zijn om waar te nemen en andersom kan je ook een object nemen en kijken of je een telescoop kan bouwen die er in ieder geval geschikt is om dit object waar te nemen. Als jullie ermee aan de slag gaan is er denk ik altijd wel een waarneming te verzinnen die voldoende ingewikkeld is om een profielwerkstuk aan te wijden, omdat bij het waarnemen al vanalles komt kijken. Dit is natuurlijk helemaal waar bij gebruik van een telescoop die al heel lang geleden ontwikkeld is en natuurlijk allerlei nadelen heeft en opzichte van moderne telescopen. Ook zijn er voldoende technische aspecten die om de hoek komen kijken, zoals de montage van de telescoop (in welke richtingen moet de telescoop kunnen bewegen?).

Hopelijk kunnen jullie hier wat mee, als jullie nog meer vragen hebben, mail vooral naar ambasster@science.leidenuniv.nl
In ieder geval succes!

Mvg,
Leandra Swiers

[Terug]