Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerphulp gevraagd
NaamCamille van Heesch
Datum2012-01-06 16:01:26
VraagGeachte Heer, Mevrouw

Hallo mijn naam is Camille en ik doe mijn Profielwerkstuk over telescopie bij het vak Natuurkunde. Met een van mijn deelvragen heb ik moeite: Het verschil tussen een Lichttelescoop en een Spiegeltelescoop. Heeft u misschien nog informatie of een link waar ik kan vinden wat het verschil is tussen deze.

Ook heb ik moeite met een onderzoek bedenken. Ik heb de persoonlijke beschikking over een Spiegeltelescoop:
Meade ETX-125
zou u mij willen helpen om een onderzoek te bedenken waarin ik deze telescoop kan gebruiken.

Met Vriendelijke Groeten

Camille van Heesch
AntwoordBeste Camille,

Je hebt telescopen die licht afbuigen door middel van lenzen(refractor)of telescopen die hetzelfde doen, maar met behulp van spiegels(reflector). Grote telescopen zal je bijvoorbeeld altijd aantreffen met een spiegel, omdat een gigantische lens heel zwaar is en lastig om te slijpen. Nog een voordeel van een spiegel is dat je geen kleurafwijkingen krijgt die wel onstaan bij een lens (omdat de brekingsindex nou eenmaal van de kleur afhangt).
Als je op de termen refractor/reflector zoekt kan je veel meer vinden.

Wat betreft het andere deel van je vraag: op deze site kan je een beschrijving vinden van de telescoop die je wil gebruiken: http://www.meade-online.nl/Webwinkel-Product-5306285/Meade-ETX-125PE-GoTo-Telescoop.html In de eerste alinea wordt gezegd dat de telescoop bijvoorbeeld geschikt is voor het waarnemen van planeten binnen ons stelsel. Hier vond ik wat voorbeelden: http://www.weasner.com/etx/guests/2006/guests_planets1.html
Wellicht brengt dat je op ideeŽn?

Succes, als je nog meer vragen hebt, mag je ook mailen naar ambasster@science.leidenuniv.nl

Mvg,
Leandra Swiers

[Terug]