Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpLeven in het heelal
NaamMatthijs van Groeningen
Datum2011-09-15 16:09:23
VraagWij houden ons profielwerkstuk over (het ontstaan van) leven in het heelal, maar we hebben geen idee wat we voor een practicum moeten doen. Heeft u misschien suggesties?
AntwoordBeste Matthijs,

Hartstikke interessant onderwerp voor een profielwerkstuk! Jullie zouden jullie verhaal de volgende twee elementen kunnen meegeven:
- wat is leven en welke omstandigheden zijn er voor dit soort leven vereist? (noem bijvoorbeeld voorbeelden binnen ons eigen zonnestelsel: waarom kan men op aarde leven en bijvoorbeeld niet op Jupiter?)
- bestaat er leven zoals wij dat kennen in andere delen van het universum (op planeten buiten ons eigen zonnestelsel: exoplaneten)? Denk hierbij aan Earth-like-planets en probeer te bedenken waarom die planeten earth-like zijn en welke variabelen (afstand tot een ster, straal van de planeet, materiaal waar de planeet van is gemaakt, het aanwezig zijn van een atmosfeer etc.) daar een belangrijke rl in spelen
Vervolgens heeft de Leidse Sterrewacht heeft een praktische opdracht over exoplaneten welke dan mooi zou kunnen aansluiten op jullie profielwerkstuk. Ik zal jullie de praktische opdracht toesturen, opdat jullie kunnen kijken of jullie de opdracht interessant vinden.

Mochten jullie nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Groetjes,

Tjibaria Pijloo

[Terug]