Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpNiets
NaamLieke van son
Datum2011-06-05 19:06:08
VraagIk houd mijn pws over niets. Ten eerste vroeg ik mij af waar het licht blijft als zwart (écht zwart) al het licht heeft geabsorbeerd? De energie moet toch ergens heen zijn gegaan? Ook vroeg ik mij af (na het lezen over het gedachte experiment van Einstein) wat er zou gebeuren als je met de snelheid van het licht reist, het licht kan je dan niet inhalen dus als je een spiegel zou vasthouden, zie je geen spiegelbeeld, maar zie je dan uberhaupt wel iets? En hoe zit het met de licht golven die op je afkomen? Zou je die wel zien?
Is het mogelijk dat het zwart dat wij zien misschien wel deeltjes bevat die sneller dan het licht reizen? Of nog extremer, zou het kunnen zijn dat ons universum met een snelheid sneller dan het licht draait in iets anders (Voorbij 'the edge')?
Als laatste vroeg ik mij af hoe het komt dat quantum mechanica zowel op atomisch niveau als op astronomisch niveau voorspellingen kan maken? Ik weet dat dit een erg 'vage'vraag is, maar ik wil eigenlijk weten of het voor mij mogelijk zou zijn om een deel van quantum mechanica te leren, en zo ja of het nuttig zou zijn (en mogelijk) voor mij om dit in een pws onderzoek te verwerken? (ik heb nog geen definitieve vraagstelling)

Groetjes. Lieke van son VWO 5
AntwoordBeste Lieke,

Je stelt goede vragen, een echte wetenschapper in wording ;)! Laat ik je een aantal websites geven waar je de antwoorden op je vragen wellicht kunt vinden:

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_body
www-atlas.lbl.gov/QuarkNet/Workshop2002/Relativity.ppt
http://astronomy.swin.edu.au/cosmos/B/Black+Hole
http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics

Wat betreft een deel van de Quantum Mechanica leren: waar een wil is, is een weg. Er bestaat een aantal leuke boeken dat de principes van de Quantum Mechanica erg leuk en dicht bij de wetenschap uitleggen (Bijv. het boek van Alastair I.M.Rae, getiteld 'Quantum Physics, a beginner’s guide'). Mocht je het volledig willen doorgronden, dan kan ik je het universitaire leerboek voor quantum mechanica van Griffiths, getiteld 'Introduction to Quantum Mechanics', aanraden. Dit boek wordt in de studies sterrenkunde en natuurkunde in de tweedejaarsvakken quantummechanica 1 en 2 gehanteerd en is dus vrij pittig. Er is ook veel voorkennis vereist (kennis van de lineaire algebra, statistiek, klassieke mechanica), maar in principe wordt een in dit boek wel een samenvatting van alle belangrijke aspecten van deze voorkennis gegeven in een inleidend hoofdstuk of in een appendix. Mocht je geïnteresseerd zijn in een studie sterrenkunde of natuurkunde, dan zal het zijn voordelen hebben als je dit boek al hebt bestudeerd.

Wat betreft Quantum Mechanica voor een profielwerkstuk: er zijn leuke vragen te bedenken die zich lenen voor een profielwerkstuk onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan een quantum optisch experiment. In de natuurkunde afdeling van de Universiteit Leiden heb je een onderzoeksgroep die in dit de Quantum Mechanica onderzoek doet. Wellicht zou je met hen contact op kunnen nemen. Ik raad je echter aan om dit contact via de ambassadeurs van natuurkunde te laten verlopen, aangezien dit dan een natuurkunde profielwerkstuk zal worden: ambasnat@science.leidenuniv.nl.

Mocht je liever een profielwerkstuk maken over een sterrenkundig onderwerp, heb je nog vragen of zou je een keer bij de studie sterrenkunde in Leiden willen meelopen, stuur dan een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Succes!

Groetjes,

Tjibaria Pijloo

[Terug]