Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpHet einde, ( de ondergang) van het heelal
NaamD. Schooneveld
Datum2011-05-26 17:05:59
VraagIk zit te denken over een pws onderwerp. Nu dacht ik aan de ondergang van het heelal. Hoe zal het heelal er over velen jaren uitzien. Hoe loopt dit af en bereik ons helaal ooit een fase waarin het nooit meer zal veranderen ( de entropie) ? Blijft dit dan altijd zo?
Ik ben benieuwd of hier informatie over is en of dit te doen is voor een vwo 5/6 leerling? En kan hier ook een soort praktisch iets aan worden verbonden?

Bij voorbaat dank,
Daniel Schooneveld
AntwoordBeste Daniel,

Interessante vragen die je stelt, en een uitermate leuk onderwerp voor je profielwerkstuk. Er zijn veel theorieŽn bedacht over een mogelijk "einde" van het heelal (zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Fate_of_the_universe), maar wetenschappelijk gezien kan hierover geen conclusie worden getrokken. Men kan gewoonweg niet voorspellen hoe het het heelal uiteindelijk zal vergaan.

Huidige waarnemingen vertellen ons dat het heelal zich versneld aan het uitdijen is en op grond hiervan is een groot aantal van de "fate of the universe" theorieŽn ook gebaseerd. Voor het theoretisch deel van je profielwerkstuk is het wellicht leuk dit uit te zoek en zo goed mogelijk de verschillende theorieŽn te beschrijven en ook te vertellen hoe die theorieŽn met de waarnemingen samenhangen. Als praktisch deel van je profielwerkstuk zou je de praktische opdracht van de Leidse Sterrewacht over de uitdijing van het heelal kunnen maken. Ik zal je de opdracht en de bijbehorende data toesturen.

Veel succes en mocht je nog vragen hebben, of eens een keer bij de studie sterrenkunde in Leiden willen meelopen, stuur dan een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Groetjes,

Tjibaria Pijloo

[Terug]