Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpDubbelsterren
NaamMarith Lindeboom
Datum2008-02-08 10:02:52
Vraaggoedenmiddag,

Ik heb mijn Profielwerkstuk(PWS) over sterrenkunde. Om exact te zijn over dubbelsterren. Mijn begeleider wil dat ik, als praktisch onderdeel, maangegevens gebruik om te kijken of de maan van de aarde wegdraait of er indraait.

Ik zou dit graag op de manier willen doen, zoals Edmond Halley dat deed. hij gebruikte daarbij zonsverduisteringen. zonsverduisteringen gebeuren alleen maar bij een nieuwe maan. Een maanmaand is en vast gegeven, hierdoor kan je bepalen hoeveel maanmaanden tussen twee zonsverduisteringen zit. Mijn vraag is dus: hebben jullie meetgegevens van meerdere zonsverduisteringen? hierbij denk ik aan meerdere meetpunten van een bepaalde zonsverduistering.

Alvast hartelijke dank en met vriendelijk groet,

Marith Lindeboom
AntwoordBeste Marith,

Wat leuk dat je jouw PWS over dubbelsterren doet.

Over je praktische onderdeel: Het is helaas niet mogelijk om je deze gegevens van de maan te geven. Simpelweg omdat wij deze gegevens niet hebben. Er zullen vast wel ergens gegevens zijn over nauwkeurige metingen van de maan, maar op dit moment weet ik niet waar ik deze kan vinden.

Verder denk ik dat je een heel lastig praktisch deel voor je pws hebt gekregen. De maan verandert slecht een heel heel klein beetje over een periode van honderd jaar en dat is echt enorm moeilijk te meten.

Maar geen nood, ik heb wat rondgevraagd op de sterrewacht en ik heb een veel leuker alternatief over Dubbelsterren! Ik heb hier ruwe data liggen van 5 dubbelsteren. Vier jaar lang zijn waarnemingen gedaan aan deze dubbelsterren en hiervan is de helderheid bepaald. Als dubbelsterren voor elkaar langs gaan krijg je een vermindering in de helderheid (dipje).

De waarnemingen die ik heb liggen vertonen allemaal zo'n dipje in de helderheid. Wat jij kan gaan doen is voor deze dubbelsterren een beste periode (hoe snel ze om elkaar draaien) bepalen, en de verhouding van hun stralen. Misschien dat we zelfs nog kunnen gaan kijken naar vervorming van de sterren.

Laat mij maar weten of je geinteresseerd bent in deze opdracht en dan sturen we je de info toe.

Succes!

Jesse van de Sande

[Terug]