Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpzwarte gaten
NaamEllen & Sandra
Datum2008-02-08 09:02:58
VraagHallo!

Wij zijn twee zesde klassers van het Stedelijk Gymnasium Leiden en wij moeten ons dus gaan bezighouden met een profielwerkstuk. Binnen het vak natuurkunde hebben wij gekozen voor het onderwerp zwarte gaten.

We hebben nog geen concrete opzet van een praktisch deel, maar we zouden graag willen weten wat de onderzoeksmogelijkheden binnen dit onderwerp zijn. De hoofdvraag luidt als volgt:
Hoe kun je iets zien wat je niet kunt zien?
In ons werkstuk willen we eerst beschrijven wat een zwart gat precies is en vervolgens onderzoeken hoe dit verschijnsel voor ons waar te nemen is. Als het mogelijk zouden we als praktisch deel willen kijken of we deze straling enz. daadwerkelijk kunnen waarnemen. Dat zou dan waarschijnlijk op de universiteit moeten, neem ik aan?

Groeten, Ellen en Sandra
AntwoordBeste Ellen & Sandra

Wat ontzettend leuk dat jullie zwarte gaten hebben gekozen voor jullie PWS! Zwarte gaten zijn nu eenmaal een van de spannenste objecten in het Heelal.

Over Jullie idee:

-Probeer eerst een algemeen idee te krijgen wat een zwart gat is. Lees bijvoorbeeld dit eens door voor wat achtergrond kennis voordat je begint met een opzet voor je pws:

http://hubblesite.org/explore_astronomy/black_holes/

Zodra jullie wat meer hebben gelezen over zwarte gaten zul je erachter komen dat je zwarte gaten niet direct kan waarnemen, maar wel de gevolgen ervan (bijvoorbeeld zwaartekracht effecten van de sterren in de buurt van een zwart gat). Daarom is het niet mogelijk om zelf te gaan waarnemen bij bijvoorbeeld de oude sterrewacht in Leiden. Om de effecten te zien van zwarte gaten moet je jaren achtereen waarnemen met hele grote telescopen die we in leiden helaas niet hebben (grote telescopen staan in het buitenland omdat het daar veel beter weer is)

Maar niet getreurd. De waarnemingen van bijvoorbeeld het zwarte gat in ons melkwegstelsel zijn openbaar gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld een leuk practicum voor jullie, waarin je de massa van dit zwarte gat kan bepalen. Het is wel een zeer lastige opdracht waar ik naar schatting zo'n 20 tot 30 uur mee bezig ben geweest. Ik denk dat het jullie ook wel zal lukken met hulp van jullie natuurkunde en wiskunde leraar en wat hulp van mij. Ik stuur dit verslag naar jullie op, met de nodige uitleg erbij.

succes!

Jesse van de Sande

[Terug]