Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpSterren Ontwikkeling
NaamAram & Matthijs
Datum2010-10-12 09:10:04
VraagWij zijn twee Vwo 6 leerlingen en willen ons PWS rond het onderwerp sterrenkunde houden. Ons idee was om als hoofdonderwerp Sterrenontwikkeling te nemen, dit lijkt ons erg interessant.
We zijn van plan om de levensloop van een ster te beschrijven(denk aan geboorte,hoofdfase, en einde van een ster, en ook de resten die daarbij ontstaan). We willen voor het overgrote deel er een literair studie van maken, dus als u(of uw contacten) informatie heeft of modules zouden wij dit zeer op prijs stellen.

Maar we moeten/ willen ook een praktisch gedeelte bij ons PWS uitvoeren. Hierbij zaten wij zelf te denken aan dmv gebruik te maken van het spectrum te onderzoeken welke elementen er zich in een ster bevinden en wellicht kijken in welk stadium een ster zich bevindt. Als u zelf nog een suggestie heeft voor een praktisch uitvoerbaar onderwerp zou dat gewardeerd worden.
Maar onze vraag was dus of u ons hiebij zou kunnen helpen.
AntwoordHallo Aram en Matthijs,

Erg leuk dat jullie jullie profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp maken. Zo te lezen hebben jullie er al goed over nagedacht hoe jullie het onderzoek willen opzetten.

We hebben geen praktische opdracht beschikbaar over sterevolutie in het algemeen, maar we hebben wel een interessante en uitdagende opdracht dat een bepaald specifiek proces in sterevolutie bestudeerd van sommige (lichte) sterren: de expansie van planetaire nevels. Dit is een practicum van universitair niveau en zou uitstekend passen als praktische opdracth bij een profielwerkstuk over sterevolutie. Ik zal jullie de opdracht toesturen. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo

[Terug]