Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpDe spullen
NaamRenate
Datum2010-09-12 21:09:16
VraagHoi, ik moet een poster maken en mijn onderwerp is sterrenkunde alleen ik kan iets niet vinden.Ik wil graag een paar namen weten van de spullen die bijv. iets berekend van de afstand van de ster en dat soort namen,ik hoop dat mijn vraag een beetje duidelijk is en jullie mij kunnen helpen,
Met vriendelijke groet.
AntwoordHallo Renate,

Leuk dat je een poster over sterrenkunde gaat maken.

De afstanden van objecten in het heelal worden voornamelijk met telescopen en satelieten bepaald. Maar het berekenen van afstanden in de sterrenkunde kan wel op verschillende manieren worden gedaan.

Bij het bepalen van de afstanden van sterren is de meest bekende methode die van de parallax. De Hipparcos sateliet heeft met die methode de afgelopen decennia van vele sterren de afstanden bepaald (http://en.wikipedia.org/wiki/Hipparcos). Deze methode is echter alleen goed voor sterren die zich maximaal op een afstand van een paar honderd parsecs van ons af bevinden. Voor een algemeen overzicht van de verschillende methoden die in verschillende gevallen worden toegepast, raad ik je aan om de volgende website te raadplegen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_distance_ladder
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/astro/distance.html

Dat dit je verder op weg mag helpen! Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl.

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo

[Terug]