Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpCosmisch Dopplereffect
NaamGeert de Lange
Datum2008-02-07 10:02:30
VraagBeste Meneer/Mevrouw,

Ik ben bezig met een profielwerkstuk over het Doppler Effect voor geluid. Onze docent vertelde dat er ook een Cosmisch en Relativistisch Dopplereffect is. We hebben wel wat informatie gevonden op het internet maar dat is allemaal heel erg lastig te begrijpen. Heeft u misschien een site waarop deze effecten duidelijk beschreven staan?

Verder wil onze docent dat we ook nog een "klein" praktisch onderzoek doen over het Cosmische of Relativistische Dopplereffect.

Kunt u ons misschien helpen?

groeten, Geert de Lange
Antwoord Beste Geert,

Wat goed dat je alle verschillende soorten van het Doppler Effect in je verslag opneemt.

In de sterrenkunde wordt het Cosmishe Dopplereffect vaak roodverschuiving genoemd. Als een object van je afbeweegt straling dan wordt de straling van dit object naar het rode deel van het spectrum verschoven door het Dopplereffect. Vandaar de naam Roodverschuiving.

Op de volgende site over roodverschuiving staan de verschillende soorten van het Doppler effect uitgelegd. Er staat wel wat lastige wiskunde tussen. Als je hier vragen over hebt mag je ons altijd e-mailen of hier op het forum een vraag over stellen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Redshift

Normaal ben ik niet zo'n grote fan van Wikipedia omdat er nogal eens wat foute dingen op staan. In dit geval komt de informatie uit boeken die hier op mijn bureau liggen, en dus redelijk betrouwbaar is.

Voor het praktische onderdeel heb ik een opdracht waar je aan de slag gaat met roodverschuivingen van sterrenstelsels. Dit is van oorsprong een zeer lastige ANW opdracht en dus geschikt als een
"klein" onderdeel van je PWS. De informatie hierover wordt jullie toegstuurd.

Als jullie hierover vragen hebben mogen jullie mij ook altijd mailen, of een vraag stellen op het forum.

Succes!

Jesse van de Sande

[Terug]