Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerphelderheid van sterren meten
NaamHans van Post
Datum2008-02-07 10:02:31
VraagGeachte Meneer/Mevrouw,

Voor mijn profielwerkstuk maak ik een 3D model van een hoop sterren in onze omgeving. Om een ster een plaats te geven in het model moeten er van deze ster 3 dingen bekend zijn: De twee hemelco÷rdinaten en de afstand waarop de ster staat.

Nou was het de bedoeling om alle bovenstaande metingen zelf uit te voeren, echter, bij de sterrenwacht in middelburg hebben ze problemen met de apparatuur. Daarna ben ik in contact getreden met de sterrenwacht van Spijkenisse, maar door het aanhoudende slechte weer kan ik de metingen waarschijnlijk niet meer zelf uitvoeren.

Daarom is mijn vraag aan u: Heeft u misschien dergelijke foto's van sterren -met FITS kan ik tegenwoordig omgaan- die ik bij mijn analyse zou kunnen gebruiken? Welke specifieke ster het is maakt niet uit. Het gaat erom dat ik het trucje in het verslag kan toepassen.

Bij voorbaat hartelijk dank,

Hans van Post
AntwoordBeste Hans,

Wat een ontzettend leuk onderwerp heb je gekozen! Het is echt jammer dat je zelf de waarnemingen niet kon doen. Gelukkig hebben wij hier nog waarnemingen liggen die je kan gebruiken voor jouw onderzoek.

Het idee is als volgt. Je kunt de flux (totale helderheid) meten van de standaardsterren in het veld SA100. Om dan de magnitude te bepalen heb je een constante nodig. Deze constante kun je bepalen, doordat de
magnituden in veld SA100 bekend zijn, zie de webpagina:

http://catserver.ing.iac.es/landscape/landfields/lan.php

Als je deze constante eenmaal hebt, kun je ook de magnituden bepalen van de sterren in veld SA109. En deze magnituden kun je controleren op dezelfde webpagina als hierboven vermeld.

De waarnemingen met wat extra uitleg worden naar je toe gestuurd. Als je nog vragen hebt mag je ons altijd een e-mail sturen of je vraag stellen op dit forum.

Succes!

Jesse van de Sande


[Terug]