Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

OnderwerpHubble-constante
NaamJos van der Spek
Datum2010-06-18 13:06:40
VraagBij de open dag van de Leidse universiteit heb ik de sterrenkunde-dag gevolgd. Ik ben al jaren ge´nteresseerd in sterrenkunde en daarom zou ik graag mijn profielwerkstuk over een astronomisch onderwerp willen doen. Ik kwam met het volgende idee: Door de roodverschuivingen te vergelijken van sterrenstelsels op verschillende afstanden - van dichtbij (Andromedastelsel op 2,54 Mlj) tot ver weg (een paar Glj) - kunnen we de Hubble constante berekenen. Deze vergelijken we met de waarde die door de Hubble telescoop is vastgesteld. Onze school stelt als eis aan een natuurkunde-profielwerkstuk: dat er metingen gedaan moeten worden. Het is ook toegestaan om gebruik te maken van bestaande metingen. Wij moeten dan zelf deze metingen analyseren. Ik zou u willen vragen of u ons hierbij zou kunnen helpen. Met vriendelijke groet, Jos van der Spek; Stedelijk Gymnasium Haarlem
AntwoordHallo Jos,

Hartstikke leuk dat je je profielwerkstuk over een sterrenkundig onderwerp wilt maken en ik ben onder de indruk van jouw onderzoeksvoorstel!

De Leidse Sterrewacht heeft een praktische opdracht over de uitdijing van het heelal en het bepalen van de Hubble constante, waarin je een onderzoek(je) doet op een manier soortgelijk aan wat jij beschreef.

Ik zal je de opdracht toesturen. Mocht je nog vragen hebben, stuur dan een e-mail naar ambasster@science.leidenuniv.nl .

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo

[Terug]