Universiteit LeidenZegel Universiteit Leiden

Home > education > profielwerkstuk  

Leiden Observatory

Profielwerkstuk over Sterrenkunde

Onderwerpwat vult de leegte?
NaamThomas van Houten
Datum2009-12-17 22:12:59
Vraaghallo,

Mijn naam is Thomas van Houten en ik zit in 6VWO. Ik moet een profielwerkstuk schrijven en ben daarvoor op zoek naar een goed onderwerp.
ik ben een paar weken geleden een aantal afleveringen tegengekomen van 'Stijn en de sterren', waarin de Belg Stijn Meuris op een vermakelijke manier vertelt over het heelal.

Mijzelf leek het erg interessant om voor het profielwerkstuk uit te zoeken waar ons heelal nu uiteindelijk uit bestaat, en hier vragen aan op te hangen als:
- zijn er meer planeten met leven?
- hoe oud/groot is het heelal?
- hoe weten we wat we weten? (uitleg van onderzoeksmethodes als roodverschuiving en telescopen)

Nu is hier veel over te vinden, en kun je hier een mooie presentatie van maken..
maar bij elk profielwerkstuk moet ook een praktisch onderzoek worden gedaan en hierbij loop ik vast.
heeft u/hebben jullie ideen voor een praktisch onderzoek?
bijvoorbeeld een onderzoek over roodverschuiving (in het kader van 'hoe weten we wat we weten') of misschien iets over zwarte gaten/zwaartekracht (en de verbuiging van licht).

Kunt u/ kunnen jullie mij hier verder mee helpen?

Ik wil namelijk snel aan de slag met het werkstuk, maar het heeft geen zin om het theoretische deel te maken als ik geen praktisch deel heb.

met vriendelijke groet,
Thomas van Houten
AntwoordHallo Thomas,

Je stelt goede en interessante vragen: het is ook ontzettend boeiend om erachter te komen wat er allemaal in het heelal is en hoe men dat nu allemaal weet. Ik heb de volgende tip voor je profielwerkstuk: aangezien er zo veel in het heelal is, is het wellicht leuk om inleidend te vertellen wat er zoal in het heelal is (wat voor verschillende soorten hemelobjecten er zijn en welke lengteschalen hierbij komen kijken, iets over de geschiedenis van het heelal, welke natuurkunde bij die verschillende deelgebieden/-tijden van het heelal komt kijken en welke onderzoeksmethoden er zijn om tot deze kennis te komen) en om je vervolgens te specialiseren tot n aspect van het heelal (bijvoorbeeld exoplaneten of zwarte gaten), waar je de diepte in kan gaan. Je kunt aan dat aspect dan een praktische opdracht verbinden.

We hebben bij de Leidse Sterrewacht een aantal interessante praktische opdrachten, bijvoorbeeld over zoals je al noemde zwarte gaten, maar ook over exoplaneten, dubbelsterren, over de uitdijing van het heelal (onder andere met behulp van roodverschuiving) of over afstandsbepaling van sterren.

Als een van de bovenstaande opdrachten je interessant lijkt, of als je iets anders wilt vragen, dan kun je een e-mail sturen naar ambasster@science.leidenuniv.nl .

Met vriendelijke groet,

Tjibaria Pijloo.

[Terug]